25 فرهنگ غذایی از جهان که شما را شگفت زده می‌کند!

فرهنگ غذایی مکزیک

فرهنگ غذایی چیست؟

در سرتاسر جهان، فرهنگ‌های غذایی مختلف مانند فرهنگ غذایی ژاپنی و ترکی وجود‌دارند. انواع فرهنگ‌ غذایی بر اساس منابع (به عنوان مثال، آب و هوا و جغرافیا)، قومیت و فناوری شکل می گیرند (به عنوان مثال، پردازش و ذخیره سازی مواد غذایی). مهم‌تر از همه، فرهنگ غذایی می‌تواند در ارتقای رفاه نقش‌داشته‌باشد و به نظر می رسد که از طرق مختلف با سلامتی مرتبط هستند. به عنوان مثال، فرهنگ غذایی سنتی ژاپنی را به عنوان یکی از عوامل موثر در امید به زندگی بالای ژاپنی‌ها می‌دانند.

تفاوت‌ها و شباهت‌های فرهنگ‌های غذایی در سراسر جهان

امروزه کارشناسان تحقیقات فراوانی در زمینه‌ی شناخت انواع فرهنگ غذایی انجام می‌دهند. این تحقیقات نشان می‌دهد که فرهنگ‌های غذایی منفردی وجود دارند. برای مثال فرهنگ غذایی ژاپن به طور سنتی با وعده‌های غذایی برنج محور مشخص می‌شود. به همین ترتیب، ذرت و لوبیا به عنوان بخشی از فرهنگ‌غذایی سنتی مکزیکی‌ها توصیف‌شده‌اند.

مصرف گوشت بخش مهمّی از غذاهای سنتی در فرهنگ غذایی برزیلی‌ها است. همچنین در حالی که مصرف گوشت بیش‌تر نشانگر غذای مدرن در فرهنگ غذایی ژاپنی‌ها است؛ هندی‌ها، سنتی طولانی در رژیم‌های غذایی مبتنی بر گیاه دارند.

شبیه سازی فرهنگ غذایی یا استعمار مدرن؟!

با توجه به شباهت‌ها و تفاوت‌های انواع فرهنگ‌ غذایی سنتی و شیوه‌های غذایی مدرن، می‌توان حدس زد که انواع عناصر فرهنگ‌ مدرن غذایی بیش‌تر به یکدیگر شبیه هستند تا عناصر سنتی. برای مثال در حالی که وعده‌های غذایی به طور سنتی در برخی کشورها مانند ترکیه به یک دسر شیرین ختم می شود؛ دسرهای شیرین در کشورهای دیگر مانند چین کمتر سنتی هستند.

اما این تفاوت‌ها جالب و زیبا و در عین حال بخشی از فرهنگ، تاریخ و آداب و رسوم این کشورها هستند. متاسفانه تحقیقات جهانی نشان‌می‌دهد که فرهنگ‌های غذایی سنتی در حال گذار به فرهنگ واحد مدرنیته است. شرکت هایی نظیر کوکاکولا و مک دونالد که در کشورهای زیادی فعالیت دارند؛ ذائقه‌ی جهانی را به سمت رژیم های سرشار از قند، روغن و چربی برده‌اند. اطلاعات بیشتر

آداب غذا خوردن در کشورهای مختلف جهان

سفر کردن یکی از جذاب‌ترین تجربه‌های زندگی هر فرد است. در سفر می‌توانیم با فرهنگ و آداب و رسوم شهرها، قوم‌ها و کشورهای مختلف جهان آشنا شویم. رسومی که اغلب با عادات غذایی خاصی همراه است که ممکن است برای ما عجیب باشد. اما برای میزبانان ما این عادات امری عادی و گاهی انجام شدن خلاف آن را نوعی بی ادبی می‌دانند.

عادات غذایی متفاوت حتی در بین شهرهای مختلف کشور ما نیز وجود دارد. شما در سفرهای داخلی هم می‌توانید شکلی از تفاوت فرهنگی را تجربه کنید. اما در سفرهای بین‌المللی ممکن است نگاه شما به آداب و رسوم مصرف مواد غذایی کاملا تغییر کند.

در این مقاله از مجله‌ی ParsTop10 با ما همراه باشید تا با عادات عجیب غذایی از سراسر دنیا آشنا شوید:

1. بقیه‌ی غذایتان از مهمانی به شما نیز داده می‌شود!

پس از صرف غذا در خانه‌ی مکزیکی‌ها احتمالا با شکمی پر به خانه یا هتل بازخواهید گشت. حتی آن‌ها بقیه غذا را هم در ظرف می‌ریزند و به شما می‌دهند تا با خود ببرید. از اینکه در مورد غذا و سنت‌های رایج در مناطق مختلف مکزیک سوال بپرسید هراسی به دل راه ندهید. این نشان می‌دهد که شما به فرهنگ آن‌ها علاقه‌مند هستید و از صحبت با طرف مقابل هم لذت می‌برید.

فرهنگ غذایی مکزیک
فرهنگ غذایی و مهمان نوازی مکزیکی ها

2. نوشیدن خون گاو مفید است!

یکی از رسوم عجیب قبیله ماسای در کشور کنیا، نوشیدن خون گاو است. افراد این قبیله باور دارند که با نوشیدن خون گاو، اشخاص ضعیف و بانوان باردار، انرژی زیادی دریافت خواهند کرد. این رسم البته ریشه‌ای تاریخی دارد. در گذشته برای سفرهای طولانی، غذای زیادی در اختیار مردم قبیله ماسای نبوده است. اعضای این قبیله مجبور بودند راهی را برای زنده ماندن پیدا کنند. ازاین‌رو مصرف خون گاو زنده به همراه شیر آن، به  راهی متفاوت برای زنده ماندن تبدیل شد. این رسم تا دوران فعلی ادامه دارد و حتی به گردشگران هم تعارف می‌شود.

3. برای غذای کریسمس باید آن را از قبل رزرو کنید!

با ورود فرهنگ جهانی به ژاپن، کریسمس هم به یک رسم و جشن جدید در این کشور تبدیل شد. در واقع تنها ۴۰ سال از ورود جشن سال نو مسیحیان به ژاپن می‌گذرد. با این تغییر فرهنگی، رستوران KFC که از یکی مشهورترین رستوران‌های زنجیره‌ای جهان به‌حساب می‌آید، تصمیم گرفت تا یک شکل غذایی جدید را در این کشور راه‌اندازی کند.

برای دریافت این غذا باید از هفته‌ها پیش از کریسمس، غذای کی‌اف‌سی خود را سفارش دهید. زیرا بیش از 3 و نیم میلیون سفارش غذا از این رستوران در کریسمس انجام می‌شود. موضوعی که باعث شده مصرف غذای سوخاری رستوران KFC، به یک رسم جدید و لوکس در کشور ژاپن تبدیل شود.

4. دنگی حساب کردن کار زشتی است!

اگر در فرانسه با دوستان‌تان به رستوران رفتید یا همه‌ی هزینه را خودتان یک‌جا بپردازید یا کلا چیزی نپردازید. دنگی حساب کردن کار زشتی بین فرانسوی‌ها به شمار می‌رود. همچنین خوب است بدانید که مهمان شام کسی بودن، بیشتر از یک غذا خوردن ساده و صرف است. مهمانی شام در فرانسه یک اتفاق خاص محسوب می‌شود و شما باید توجه داشته باشید که در این مجلس هرگز بشقاب غذای خود را پر نکنید. زیرا پس از غذای اصلی با انواع و اقسام خوراکی‌ها و دسرها پذیرایی خواهید شد.

در فرانسه، هنگام ورود به هر فروشگاهی به فروشنده بگویید Bonjour و سپس درخواست خود را مطرح کنید. همچنین پس از غذا هرگز کیسه پلاستیکی درخواست نکنید که باقی‌مانده غذا را برای سگ یا گربه‌تان ببرید زیرا این کار بی‌کلاسی محسوب می‌شود.

5. جشن خوردن قارچ‌های توهم زا!

فضای سرد و یخ‌زده سیبری را در نظر بگیرید تا متوجه شوید در چنین موقعیتی ممکن است تفریح انسان‌ها با آن‌چه ما با آن آشنا هستیم، متفاوت باشد. مردم قبیله کوریاک که از مشهورترین قبیله‌های شمال شرقی روسیه هستند، رسم عجیبی در مصرف قارچ‌های سمی و توهم‌زا دارند. در این رسم ابتدا حجم زیادی قارچ خورده می‌شود. سپس تمامی افراد قبیله به خواب بعدازظهر می‌روند. همزمان با بیدار شدن اشخاص، جشن و پای‌کوبی آغاز می‌شود و تا ساعت‌ها ادامه دارد.

6.جشن گیاه و تیغ!

تایلند، یکی از عجیب‌ترین و متفاوت‌ترین فرهنگ‌های جهان محسوب می‌شود. در یکی از رسوم این کشور یک جشن عجیب از مصرف مواد غذایی گیاهی برگزار می‌شود. این جشن در عید ماه 9ام (از تقویم چینی) به مدت ۹ روز و برای گرامیداشت ۹ خدای فرمانروا برگزار می‌شود. در حالی که زنان به جشن و پای‌کوبی می‌پردازند؛ مردان تیغ، شمشیر و دیگر وسایل عجیب را از بدن و صورت خود عبور می‌دهند! حتی مراسم پوست‌کنی هم به این جشن متفاوت اضافه شده است! جالب است بدانید که تمامی این اعمال خشونت‌آمیز، بدون مصرف مسکن و آنتی‌بیوتیک انجام می‌شود. البته طبعا بسیاری از افراد نیز با مشکلات جسمانی زیادی روبرو می‌شوند.

7. جشن ماهی گرفتن از رودخانه‌ای بدون ماهی!

جشنواره‌ی شکار ماهی ساردین، یکی از عجیب‌ترین رسوم انگلیسی‌ها است. این جشن در منطقه‌ی سوربیتون برگزار می‌شود. برای این جشن مردم در مرکز شهر جمع می‌شوند و ماهیگیر‌ها را تا رودخانه تعقیب می‌کنند. ماهیگیرها مجبور هستند تا به داخل رودخانه بروند و هر‌چه می‌توانند، ماهی ساردین شکار کنند. مشکل بزرگ و عجیب این جشن این است که هیچ ماهی ساردینی در رودخانه Thames وجود ندارد!!! بعد از شکار ناموفق، ماهیگیرها به شهر برمی‌گردند و در جشنی شاد و پر از موسیقی شرکت می‌کنند.

8. خوردن این ماهی سمی و خطرناک رسم است!

یک ماهی بسیار عجیب و سمی به نام پافرفیش در ژاپن وجود دارد که یکی از خطرناک‌ترین مواد غذایی جهان به‌حساب می‌آید. سرآشپزهای کشور ژاپن سال‌ها باید آموزش ببینند تا بتوانند این ماهی را به شکل صحیح آماده طبخ و مصرف کنند. در این روش ماهی باید با مواد خاصی آماده شود تا سم موجود در آن به حدی کاهش یابد که جان مصرف‌کننده به خطر نیفتد.

البته سم موجود در ماهی نباید به‌طور کامل حذف شود! زیرا احساس سوزش در زبان، یکی از رسوم اصلی مصرف این ماهی در بین ژاپنی‌ها محسوب می‌شود. در طول سالیان گذشته، افراد زیادی جان خود را به خاطر مصرف ماهی پافرفیش ازدست‌داده‌اند.

9. آروغ زدن، نشانه ی خوبی است!

آروغ زدن در فرهنگ غذایی بسیاری از مردم جهان، یک رفتار زشت و زننده محسوب می‌شود. با این‌حال اگر روزی گذر شما به کشور مصر افتاد و مهمان یک خانواده مصری شدید، سعی کنید بعد از خوردن غذا تا جایی که می‌توانید آروغ بزنید! آروغ زدن در کشور مصر به معنی تشکر کردن از غذای بسیار خوشمزه سرو شده توسط میزبان است. با این کار شما به میزبان مصری خود خواهید گفت که از آشپزی او کاملا رضایت دارید.

10. تمام کردن غذا بی ادبی است!

در فرهنگ غذایی کشور چین، خالی کردن ظرف غذا به معنی بی‌احترامی به تمامی خانواده میزبان است! در این فرهنگ عجیب، مهمان باید مقداری از هر غذای سرو شده را در ته ظرف باقی بگذارد. با این کار مهمان به میزبان اعلام می‌کند که غذای سرو شده به میزان کافی بوده است و دیگر نیازی به سرو غذای جدید نیست. در صورت عدم رعایت این قانون در یک مهمانی، خانواده میزبان دچار شرم خواهند شد و از مهمان معذرت‌خواهی خواهند کرد. این در حالی است که در فرهنگ بیش‌تر کشورهای خاورمیانه و هند، باقی ماندن غذا در بشقاب را نشانه‌ی خوب نبودن غذا و دوست داشتن آن توسط مهمان می‌دانند.

11. اینجا برعکس کردن ماهی با چنگال خوب نیست!

چین کشوری است با آداب و فرهنگ متفاوت و چندان عجیب نیست که رسوم این کشور، با فرهنگ کشور ما تفاوت داشته باشد. در چین نوع مصرف مواد غذایی، با شکارچی و آشپز ارتباطی مستقیم دارد. این ارتباط به حدی است که مردم چین باور دارند اگر در زمان خوردن ماهی، شما ماهی را با چنگال خود برعکس کنید تا از روی دیگر ماهی استفاده کنید، جان شکارچی و ماهیگیر به خطر می‌افتد! مردم چین باور دارند که با این کار، قایق ماهیگیر برعکس خواهد شد. پس اگر روزی مهمان یک خانواده چینی بودید، به نحوه‌ی مصرف مواد غذایی دقت زیادی داشته باشید.

12. ملچ ملوچ و هورت کشیدن نشانه‌ ی سپاسگزاری است!

در فرهنگ‌ غذایی برخی از کشورهای دنیا ملچ ملوچ ، هورت کشیدن و غیره در وقت غذا خوردن یک جور تعارف و پسندیدن دستپخت میزبان است. در چین و تایوان بادگلو زدن یکی از روش‌های سپاس‌گزاری از آشپز است و دقیق این معنی را می‌دهد: “من غذایی که پخته‌ای را دوست داشتم.”  وقتی پس از غذا آروغ (بادگلو) می‌زنید میزبان متوجه می‌شود که شما از غذای خود لذت برده‌اید. پس به هیچ عنوان نباید این صدا را خفه کنید.

فرهنگ غذایی در هندوستان
فرهنگ غذایی در هندوستان

13. دیر رسیدن به وعده شام در هند، از جذابیت‌هاست!

در کشور هند اگر شام دعوت شدید، خوب است 15 تا ۳۰ دقیقه دیرتر از موعد بروید! زیرا هندی‌ها این تاخیر را دوست دارند و برایشان جذاب است. چرا؟ چون بر خلاف غربی‌ها، مردم هند روابط اجتماعی و کیفیت آن را منضبط بودن ترجیح می‌دهند. به عبارتی دیگر شعارشان این است: معاشرت و مهربانی از سرِ وقت بودن مهم‌تر است.

14. مسابقه‌ی چرخ پنیری!

بریتانیایی‌ها علاقه‌ی زیادی به پنیر دارند. این علاقه‌ی عجیب باعث شده تا مصرف پنیر و رسوم مرتبط با آن، به بخش مهمی از فرهنگ و تاریخ انگلستان تبدیل شود. در یکی از رسوم عجیب غذایی در این کشور، چرخی پنیری به وزن 3 و نیم کیلوگرم از بالای تپه کوپر به پایین پرت می‌شود.

مسابقه چرخ پنیری در انگلیس
مسابقه چرخ پنیری در انگلیس

این مسابقه که Cooper’s Hill Cheese-Rolling گفته می‌شود؛ به این صورت است که صاحب چرخ نیز باید به همراه این پنیر به خط پایان برسد. اگر در زمان ورود به خط پایان، آن فرد و پنیر هردو سالم باشند؛ برنده شده اند. فرد برنده می‌تواند پنیر را با خود به خانه ببرد. این رسم شاد با جشن و پای‌کوبی زیاد، به یکی از پربیننده‌ترین و توریستی‌ترین جشن‌های انگلیس مبدل شده است.

15. غذا دادن با دست به فرد دیگری برای تقویت روابط اجتماعی!

با وجود اینکه چنین حرکتی در برخی کشورها ناپسند است اما در کشور اتیوپی میزبان با دست در دهان میهمان غذا می‌گذارد. این نشانه مهمان نوازی است. این رسم که به آن جرشه می‌گویند برای ایجاد روابط گرم مبتنی بر اعتماد و تقویت روابط اجتماعی بین مهمانان ضیافت است.

16. تشکر نکردن از میزبان، اصلا کار بی‌ادبانه‌ای نیست!

در کشور هند تشکر کردن از میزبان بابت سفره شامی که انداخته کار زشتی تلقی می‌شود! بلکه به جای این کار باید او را به شام دعوت کنید تا مراتب شکر و سپاسگزاری خود را به جا آورید.

17. قسم خوردن قبل از خوردن مرغ خوش شانسی می‌آورد؟!

یکی از عجیب ترین آداب معاشرت غذایی در طول تاریخ و در فرانسه در قرون وسطی گسترش یافت. مردم قبل از خوردن مرغ قسم می‌خوردند. هیچ‌کسی نمی‌تواند دلیل دقیق آن را حدس بزند. اما اعتقاد بر این است که این کار نوعی خوش‌شانسی می‌آورد!

18. بازی کردن با غذا در آلمان یک نشانه است!

این حرکت در آلمان نشانه کیفیت پایین غذا است. در آلمان، برش سیب زمینی با چاقو در ابتدای سرو غذا به این معناست که شما به میزبان نشان می‌دهید که آن به مقدار کافی نپخته است. بهتر است که برای سرو سیب‌زمینی از چنگال استفاده نمایید.

همان‌طور که کارشناسان آداب و معاشرت می گویند،
اگر غذای کشوری را رد می کنید، گویی فرهنگ آن را رد کرده‌اید.
پس بهتر است در سفر به کشورهای دیگر حتما مقداری از
آداب و رسوم و فرهنگ غذایی کشور مقصد اطلاع پیدا کنید.

19. در رستوران ایتالیایی، صورت حساب را باید طلب کنید!

در کشور ایتالیا، وقتی بیرون از خانه غذا میل می‌کنید، از گارسون بخواهید تا صورت‌حساب را بیاورد وگرنه تا آخر وقت هم بنشینید، آن را برایتان نمی‌آورند. ضمنا به یاد داشته باشید در این کشور نباید هرگز وسایل خود را به گونه‌ای بگذارید که شکل صلیب پیدا کنند.

20. در ژاپن، هر جایی نمی شود غذا خورد!

ژاپنی ها، غذا و یا خوراکی خوردن در حال راه رفتن در یک مکان عمومی، در مترو یا قطار را خوب نمی‌دانند.

21. غذاخوردن با چاپ استیک چینی آداب خاص دارد!

اگر می‌خواهید به چین سفر کنید و یا مهمان چینی‌ها هستید بهتر است در مورد چاپ استیک 4 نکته‌ی زیر را بدانید:

  • هرگز چاپ‌استیک را ظاهرا در دست نگیرید و حتما نحوه استفاده صحیح آن را بیاموزید.
  • هیچ وقت آن را روی کاسه برنج رها نکنید.
  • به یاد داشته باشید چاپستیک را به شکل عمودی داخل کاسه برنج نگذارید. این موضوع برای چینی‌ها بسیار ناخوشایند است، زیرا آن‌ها را یاد مراسمی که برای مردگان‌شان برگزار می کنند می اندازد .
  • اگر هنگام صحبت کردن عادت به تکان دادن دست‌هایتان دارید، چاپستیک را زمین گذاشته و بعد دست‌ها را تکان دهید.
آداب غذاخوردن با چاپستیک
آداب غذاخوردن با چاپستیک

22.مردگان در اندونزی غذا دارند!

در منطقه‌ی Sulawesi در کشور اندونزی، با فوت یکی از اعضای ارشد و محبوب خانواده، جسد وی تا هفته‌ها در کنار خانواده باقی می‌ماند. اعضای خانواده با این جسد درست مثل یک انسان زنده برخورد می‌کنند! حتی روزانه 4 وعده غذایی نیز برای او روی میز قرار داده می‌شود! اعضای خانواده در این چند هفته به صورتی رفتار می‌کنند که انگار اتفاق خاصی رخ نداده و این جسد هیچ تفاوتی با گذشته ندارد.

در این رسم باید 3 وعده غذایی اصلی صبحانه، نهار و شام و علاوه بر آن چای بعدازظهر، مقابل جسد قرار بگیرد. با بررسی‌های تاریخی مشخص‌شده که این عادت عجیب از قرن 9 میلادی در این منطقه از اندونزی به رسمی عجیب و غیربهداشتی تبدیل شده است.

23. در رستوران‌های اروپایی باید مقدار عرف انعام را بدانید!

در کشورهای اروپایی، در مکان‌های عمومی، رستوران‌ها، جاذبه‌های گردشگری سعی کنید حتما با صدای بسیار پایین و آرام صحبت کنید. همچنین هرگز بیش از اندازه انعام ندهید. قبل از سفر از آداب صحیح انعام دادن در مقصد را بیاموزید تا رفتارتان تداعی‌کننده بی‌احترامی به گارسون‌ها یا کارمندان هتل نباشد.

24. انعام دادن توهین‌آمیز است!

معمولاً در اکثر شهرهای دنیا انعام دادن در رستوران رایج است. اما در کشور چین این عمل، غیرضروری و حتی گاهی توهین‌آمیز است. فقط در فعالیت‌های مربوط به تور و هتل انعام داده می‌شود.

25. پر کردن متناوب لیوان چای!

” پرکردن چای” در فرهنگ غذایی ژاپن معروف و یک رسم دیرینه است. میزبان به‌طور متناوب، فنجان خالی‌شده چای را پر می‌کند و شخصی که فنجانش پر می‌شود به‌رسم تشکر، ضربه‌ی آرامی به میز می‌زند. در میان اعراب نیز فرهنگ غذایی مشابهی برای نوشیدن قهوه وجود دارد.

فرهنگ غذایی ژاپن
فرهنگ غذایی ژاپن

26. برداشتن نان از روی زمین

در فرهنگ ایرانی اصیل نان به عنوان برکت الهی جایگاه و احترام خاصی داشته است. پدران و مادران ما، برداشتن نان از روی زمین، بوسیدن وقرار دادن آن روی پیشانی را به نشانه احترام به ما یادآور می‌شدند. اما این رسم تنها در ایران وجود ندارد، بلکه سایر کشورهای خاورمیانه نیز این رسم زیبا و اصیل را انجام می‌دهند.

حمع بندی:

در این مقاله ابتدا فرهنگ غذایی را تعریف کردیم. در مورد فرهنگ غذایی مدرن و سنتی صحبت کردیم. سپس 25 مورد از اختلافات جالب در حوزه‌ی فرهنگ غذایی کشورهای جهان را بررسی کردیم. امیدوارم این مقاله نیز مانند سایر مطالب سایت مورد توجه شما مخاطبان عزیز پارس تاپ 10 واقع شود.

به نظر شما کدام فرهنگ غذایی جالب‌تر بود؟! حتما نظرتان را با ما و سایر مخاطبان در میان بگذارید.

این مقاله مفید بود؟

لطفاً با ستاره دادن و نظراتتان ما را خوشحال کنید.

4.5/5 - (4 امتیاز)

در خبرنامه ما مشترک شوید

و با آخرین به روزرسانی های مقالات در جریان باشید.
هر دو هفته یکبار به رایانامه شما

پیمایش به بالا