بهبود سرماخوردگی | 10 روش فوری درمان سرماخوردگی

برای بهبود سرماخوردگی، رویکردها و راهکارهای مختلفی وجود دارد که می‌توانند به کاهش شدت علائم و تسریع روند بهبودی کمک کنند. در این مقاله از مجله‌ی پارس تاپ 10، به برخی از نکات کلیدی و توصیه‌های مفید برای بیماری سرماخوردگی اشاره می‌کنیم.

آیا سرماخوردگی می‌تواند خطرناک باشد؟

خیر، معمولا سرماخوردگی بیماری خطرناکی نیست. سرماخوردگی، با استراحت، مصرف داروها و غذای مناسب در مدت کوتاهی بهبود می‌یابد. این بیماری تنها با کاهش مقاومت بدن زمینه ورود ویروس و باکتری را فراهم می‌کند. تب، نیز نتیجه ی مبارزه ی بدن با این ویروس ها و باکتری ها است. اما مراقبت به خصوص از نوزادان در طول مدت بیماری و خصوصا زمان در تب امر بسیار مهمی است. زیرا در صورت عدم مراقبت و بالا‌رفتن بیش از حد دمای بدن می‌تواند منجر به تشنج شود.

سرماخوردگی چند روز طول می‌کشد؟ | سرماخوردگی چند روزه خوب می‌شود؟

معمولا علائم سرماخوردگی تا ۳ روز پایدار است. اما کم کم علائم از بین می‌روند ولی برخی از علائم مانند گرفتگی بینی ممکن است تا چند روز بعد نیز ادامه پیدا کند. عموما سرماخوردگی در سنین بزرگسال ۷ تا ۱۰ روز طول خواهد کشید. اما در صورتی که سرماخوردگی با سرفه همراه باشد این مدت به ۱۸ روز نیز افزایش پیدا خواهد کرد.

10 راه‌ درمان فوری و سریع سرماخوردگی

هر چند که سرماخوردگی با استراحت و طی طول دوره‌ ی آن بهبود می‌یابد اما گاهی به دلایلی نظیر مشغله‌ی کاری، امتحانات مدرسه یا دانشگاه و غیره امکان صبر کردن برای بهبودی را نداریم. در این شرایط معمولا به دنبال راهی هستیم تا هر چه سریع تر بهبودی حاصل شود. در ادامه 10 راهکار برای شما آورده شده که به بهبود فوری سرماخوردگی کمک شایانی می نماید.

1. استراحت کافی

بدن برای مبارزه با عفونت و ترمیم خود به استراحت نیاز دارد. حداقل در زمان بیماری، سعی کنید شب‌ها زودتر بخوابید و در طول روز نیز، در صورت امکان، استراحت کنید. همچنین از انجام فعالیت‌های جسمی شدید پرهیز کنید.

2. هیدراته ماندن

آب، آب میوه‌های طبیعی، دمنوش‌ها، آب گرم با عسل و لیموی تازه یا آب لیمو، مایعات گرم و سوپ جو رقیق می‌توانند به هیدراته ماندن بدن و تسکین گلودرد و رفع گرفتگی بینی کمک کنند.

گلاب نیز ضد عفونی کننده و ضد التهاب بوده و یک آنتی بیوتیک کاملاً طبیعی محسوب می‌شود. گلاب، سیستم ایمنی را تقویت می‌کند و برای گلودرد و همینطور سرماخوردگی موثر است.

لعاب به دانه و تخم شربتی نیز در درمان گلودرد می تواند موثر باشد.

دمنوش گیاهانی نظیر آویشن، نعنا، گل گاوزبان، بابونه، چای سبز، چای کوهی، پونه، به لیمو، دمنوش گل محمدی، ریشه گل ختمی، زنجبیل و دارچین می‌تواند به بهبود فوری علائم سرماخوردگی کمک شایانی نماید. همچنین برای شیرین نمودن این دمنوش ها  از شکر، نبات و قند معمولی اجتناب نمایید. بهتر است آن ها را پس از ولرم شدن با یک قاشق عسل ترکیب نمایید یا با شکرسرخ ( نیشکر) یا خرما میل نمایید.

درمان فوری سرماخوردگی
درمان فوری سرماخوردگی

3. تغذیه مناسب

از خوردن غذاهای دیرهضم و سنگین، غذاهای خمیری همچون ماکارونی، پیتزا، آش‌های پر رشته، الویه، قارچ و موز پرهیز شود. مصرف خوراکی‌هایی مانند حلیم، کله پاچه و مواد شور و ترش حین سرماخوردگی نیز توصیه نمی‌شود. غذا‌ها بهتر است سبک و رقیق باشند و ادویه‌ی کم‌تری داشته باشند. همچنین حجم غذا نیز باید کم‌تر از مواقع عادی باشد. اصولا میل به خوردن، حین سرماخوردگی کاهش می یابد تا بدن بتواند به پاک سازی دستگاه تنفس بپردازد. بنابراین به خوردن زیاد غذا به خصوص در کودکان اصرار نورزید.

4. مصرف میوه‌ها و سبزیجات

مصرف میوه‌ها و سبزیجات غنی از ویتامین C ،D، زینک، و سایر مواد مغذی می‌تواند به تقویت سیستم ایمنی کمک کند. لیموشیرین، پرتقال، لیموترش، سیب، زنجبیل، سیر، شلغم، چغندر، جعفری از جمله میوه‌ها و سبزیجات توصیه شده برای درمان فوری سرماخوردگی هستند.

5. استفاده از بخور

استنشاق بخار آب می‌تواند به باز شدن مجاری تنفسی کمک زیادی نماید. بخار گرم آب به اخلاط غلیظ مانده در مغز کمک می‌کند تا راحت‌تر خارج شوند. اگر ترشحات غلیظ دارید، می‌توانید مخلوطی از بابونه، اسطوخودوس و آویشن شیرازی را در یک قابلمه آب بریزید. پس از جوشیدن، بخار آن را به سر و صورت برسانید. بهتر است پارچه ای روی سر خود نیز بیندازید. از برگ یا عصاره اکالیپتوس هم می توان برای بخور استفاده کرد.

6. قرقره کردن آب نمک

نمک، می تواند با ضدعفونی کردن گلو به تسکین گلودرد و کاهش سرفه و در نهایت بهبود سریع‌تر سرماخوردگی کمک کند. در سرما‌خوردگی‌های ویروسی قرقره‌ی آب و نمک می تواند از تکثیر ویروس‌ها و گسترش عفونت جلوگیری کند. بنابراین می توانید 2 تا 3 بار در روز از این محلول برای گلو یا بینی خود استفاده نمایید.

البته بهتر است به جای ترکیب آب جوشیده شده با نمک از سرم‌های شستشو استفاده کنید. زیرا این سرم‌ها غلظت متعادلی از نمک را به همراه دارند و باعث می‌شوند تنفس شما راحت تر شود. همچنین تورم و درد گلو به دلیل عفونت لوزه‌ها کاهش پیدا می کند. اگر فشارخون بالا دارید نیز بهتر است از این روش با احتیاط استفاده کنید. یا سرم شستشو را جایگزین نمایید.

7. پاک سازی مغز

معمولا در طی سرماخوردگی، ترشحاتی در بینی و خلط در گلو ایجاد می‌شود. بیشتر مواقع در ابتدای بیماری این ترشحات تنها ایجاد می شوند اما خارج نمی‌شوند. در نتیجه باعث احساس سنگینی در سر می‌شوند. اگر بتوانیم کارهایی انجام دهیم تا خروج ترشحات را آغاز و سپس تسریع نماییم در واقع به پاکسازی مغز و درمان فوری سرماخوردگی کمک نموده ایم.

متخصصان طب سنتی توصیه هایی برای پاکسازی مغز در دوران سرماخوردگی دارند:

  • اصلاح نحوه ی خواب: بهتر است بیماران مبتلا به زکام و نزله (سرماخوردگی و سینوزیت) از خوابیدن به پشت پرهیز کنند؛ تا ترشحات و اخلاط به ریه وارد نشود. همچنین اگر در زمان خوابیدن از بالشت استفاده نکنند و به یک پهلو بخوابند، ترشحات اضافی به سمت بینی می‌ رود و سریع تر خارج می‌شود.
  • منع مصرف انواع آنتی هیستامین: بهتر است 3 روز مانع خروج ترشحات از بینی و حلق نشوند. چرا که این کار به نوعی سیستم پاک سازی در مغز است و مغز با این اقدام در پی خارج کردن مواد مضر است. بنابراین خوردن داروهای آنتی هیستامین در این 3 روز توصیه نمی شود چراکه باعث غلیظ تر شدن ترشحات خواهد شد.
  • استفاده از حمام گرم: به طور کلی استحمام به تسریع روند درمان کمک می‌نماید. اما اگر برای دقایقی سر را در زیر آب گرم بگیرید، با انبساط رگ‌های مغز به تسریع خروج ترشحات، پاکسازی مغز، سبکی سر و در نهایت بهبود فوری سرماخورگی کمک شایانی نموده‌اید.
  • استفاده از عطسه آورها: همه‌ ی ما می‌دانیم که عطسه یک نعمت الهی است که به خروج میکروب ها از بدن کمک می کند. عطسه، موجب روان شدن اخلاط و خروج خلط از سینوس‌ها و درمان سینوزیت می شود. در طب سنتی به مواد عطسه آور، انفیه گفته می‌شود.

    انفیه، برای درمان سریع سرماخوردگی، سینوزیت، سردرد، رفع و تخلیه عفونت مخاط بینی، تقویت حس بویایی و پیشگیری از سکته و فلج استفاده‌می‌شود. روش استفاده از انفیه به این طریق است که ابتدا به اندازه نخود از پودر انفیه در دست می ریزیم. سپس آن را به بینی نزدیک می‌کنیم و سعی می‌کنیم آن را بالا بکشیم. لحظاتی پس از این عمل عطسه های پشت سر هم شروع می‌شود و مواد اضافی از راه بینی خارج می‌شوند.

    البته در استفاده از انفیه نیز مانند سایر داروها نباید زیاده‌‌روی نمود. معمولا متخصصان میزان مصرف انفیه را یک بار در هفته و برای دو هفته پیاپی می‌دانند. انفیه موجب خروج رطوبت اضافی مغز و خشکی آن می‌شود. بنابراین افراد دارای مزاج خشک یعنی صفراوی ها و سوادوی ها نباید در مصرف آن زیاده‌روی نمایند.

  • استفاده از روغن های طبیعی: روغن‌هایی نظیر روغن بنفشه یا روغن سیاه دانه نیز می تواند در کاهش سردرد، خروج ترشحات غلیظ و باز کردن مجاری سینوس ها مفید باشد. البته نوع روغن و میزان و نحوه‌ی استعمال (مالیدن به پیشانی، چکاندن در گوش یا بینی) باید با ویزیت بالینی توسط درمانگر انجام شود. زیرا برای انواع سرماخوردگی ها و مزاج ها می تواند متفاوت باشد.

8. داروهای بدون نسخه

داروهای بدون نسخه مانند قرص سرماخوردگی یا کلد استاپ، استامینوفن یا ایبوپروفن می‌توانند در کاهش تب و دردهای بدنی مفید باشند. داروهای ضد احتقان (مانند اسانس نعنا) و آنتی‌هیستامین‌ها نیز می‌توانند به تسکین احتقان بینی و سایر علائم کمک کنند.

9. حفظ هوای پاک و اجتناب از دود و آلودگی

دوری از دود سیگار و آلودگی‌های محیطی می‌تواند به بهبود تنفس کمک کند. به یاد داشته باشید که اگر در محیط سر بسته مانند محل کار یا خانه حضور دارید برای پیشگیری از انتقال به دیگران باید پنجره یا در را باز بگذارید تا هوا عوض شود. همچنین دود کردن اسپند، کندر یا عنبر نسارا نیز به ضدعفونی کردن محیط کمک می‌نماید.

10. مشورت با پزشک

امروزه برخی از بیماری‌هایی که ما آن را سرماخوردگی می نامیم یک سرماخوردگی ساده نیستند. آنفولانزا، انواع کرونا و غیره ممکن است با داروهای ساده بهبود نیابند و نیاز به داروهای پیچیده‌تر و تزریق آمپول باشد. بنابراین اگر بیماری بیش از حد طول کشید یا علائم وخیم‌تر شد، مشورت با یک متخصص پزشکی ضروری است.

نتیجه‌گیری

سرماخوردگی معمولاً پس از طی دوره‍‌ای 7 تا 10 روزه بهبود می‌یابد، اما اتخاذ اقدامات مناسب می‌تواند به کاهش شدت علائم و تسریع در روند بهبودی کمک کند. مراقبت از خود و پیروی از راهکارهای ساده مراقبتی می‌تواند تفاوت قابل توجهی در چگونگی احساس شما ایجاد‌نماید.

 

 

  • آیا مطلب برای شما مفید بود؟!
  • آیا مطالب جدیدی از این مقاله آموختید؟!
  • شما از چه راهی برای بهبود فوری سرماخوردگی استفاده می نمایید؟!
  • حتما برایمان در قسمت کامنت ها بنویسید تا دوستان دیگر نیز از تجربه ی شما استفاده نمایند.

این مقاله مفید بود؟

لطفاً با ستاره دادن و نظراتتان ما را خوشحال کنید.

5/5 - (1 امتیاز)

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

در خبرنامه ما مشترک شوید

و با آخرین به روزرسانی های مقالات در جریان باشید.
هر دو هفته یکبار به رایانامه شما

پیمایش به بالا