10 عادت خوب از نگاه امام علی(ع)
برخی از صفات در انسان است که آدمى خوب است به آنها عادتکند. در این مطلب از مجله پارس تاپ10، قصد داریم 10 عادت خوب براساس سخنان امام علی(ع) را بیان نماییم.
1. عادت به کارها و صفات زیبا
امام على(ع) می فرمایند: عَوِّدْ نَفسَکَ الجَمیلَ؛ فإنَّهُ یُجمِلُ عَنکَ الاُحدوثَهَ ، و یُجزِلُ لَکَ المَثوبَهَ؛ خویشتن را به کارها و صفات زیبا و نیک عادت ده؛ زیرا نام زیبا و نیک تو را بر سر زبانها مىاندازد و پاداش تو را زیاد مىکند.(غررالحکم: ۶۲۲۹ )
2. گذشت کردن
امام علی(ع) در این باره میفرمایند: عَوِّدْ نَفسَکَ السَّماحَ ، و تَجَنَّبِ الإلحاحَ؛ یَلزَمْکَ الصَّلاحُ؛ خود را به بخشندگى و گذشت عادت ده و از سماجت دورى کن تا پاکى، قرین تو شود.(غررالحکم: ۶۲۳۵)
3. نیت و هدف زیبا
امام على (ع)، در مورد داشتن نیت خوب می فرمایند: عَوِّد نَفسَکَ حُسنَ النِّیَّهِ و جَمیلَ المَقصَدِ ، تُدرِکْ فی مَباغیکَ النَّجاحَ؛ خود را به داشتن نیّت نیکو و مقصد زیبا عادت ده، تا در خواسته هایت کامیاب شوى.(غررالحکم : ۶۲۳۶ )
یکی از رموز موفقیت و رسیدن خواستهها را
میتوان داشتن هدف و مقصد خوب و زیبا دانست.
4. عادت به ذکر خدا
همچنین امام على (ع)می فرمایند : عَوِّدْ نَفسَکَ الاستِهتارَ بِالذِّکرِ وَ الاستِغفارِ؛ فإنَّهُ یَمحو عَنکَ الحَوبَهَ، و یُعَظِّمُ لَکَ المَثوبَهَ؛ خود را به آزمندى بر یاد خدا و آمرزش طلبى عادت ده؛ زیرا این کار گناه تو را پاک مىسازد و پاداشت را بزرگ مىکند.(غررالحکم: ۶۲۳۰ )
5. صبر و بردباری
امام على (ع) میفرمایند: عَوِّدوا أنفُسَکُمُ الحِلمَ ، وَ اصبِروا عَلَى الإیثارِ عَلى أنفُسِکُم فیما تُجمِدونَ عَنهُ؛ خویشتن را به بردبارى عادت دهید و در ایثار کردن آنچه از آن بخل مى ورزید، شکیبایى ورزید.(تحف العقول : ۲۲۴)
ممکن است همیشه همهی اتفاقات و رفتار اطرافیان خوشایند ما نباشد. اما برای خوشبختی در دنیا و آخرت باید خود را به عادت خوب صبوری و تاب آوری در مقابل مشکلات و انسانها بیاراییم.
6. نرم گویی و سلام دادن
امام على (ع) میفرمایند : عَوِّد لِسانَکَ لِینَ الکَلامِ و بَذلَ السَّلام، یَکثُر مُحِبّوکَ و یَقِلَّ مُبغِضوکَ؛ زبان خود را به نرم گویى و سلام گفتن عادت ده، تا دوستانت زیاد شوند و دشمنانت کم.(غررالحکم: ۶۲۳۱ )
7. زیبا سخن گفتن
امام على (ع) میفرمایند: عَوِّدْ لِسانَکَ حُسنَ الکَلامِ تَأمَنِ المَلامَ؛ زبان خود را به گفتن سخن نیک و زیبا عادت ده، تا از ملامت محفوظ مانى.(غررالحکم: ۶۲۳۳ )
8. شنیدن سخنان خوب
امام على(ع) میفرمایند: عَوِّدْ اُذُنَکَ حُسنَ الاستِماعِ ، و لا تُصغِ إلى ما لا یَزیدُ فی صَلاحِکَ استِماعُهُ؛ فإنَّ ذلکَ یُصدِئُ القُلوبَ، و یُوجِبُ المَذامَّ؛ گوش خود را به خوب شنیدن عادت ده و به سخنانى که شنیدن آنها بر درستى و پاکى تو چیزى نمى افزاید گوش مسپار؛ زیرا این کار دلها را زنگار مى زند و موجب نکوهش مى شود.(غررالحکم: ۶۲۳۴ )
در این روزها بسیاری از مردم عادت دارند در حین پیادهروی، رانندگی، استراحت و بسیاری از اوقات به موسیقی گوش دهند. متاسفانه برخی از موسیقیها حس ناامیدی و یاس را در انسان زیاد میکند. چه خوب است که پادکستهای آموزشی یا انگیزشی را کم کم جایگزین نماییم. در این صورت از وقتهای مرده نیز حداکثر استفاده را میبریم.
برای مثال در مسیر بازگشت از دانشگاه مجبور هستید، نیم ساعت در اتوبوس باشید. شما میتوانید از این نیم ساعت برای یادگیری و تقویت یک زبان جدید، بهبود روابط اجتماعی و انگیزه، حفظ قرآن یا هر علم دیگری که مایل هستید استفادهنمایید.
9. صبر بر ناخوشی
امام على (ع) در سفارش به فرزند خود حضرت حسن(ع) فرمود: و عَوِّد نَفسَکَ التَّصَبُّرَ (الصَّبرَ) عَلى المَکروه، و نِعمَ الخُلقُ التَّصَبُّرُ فِی الحَقِّ؛ خویشتن را به صبورى در برابر ناخوشایندها عادت ده و چه نیکو خصلتى است صبورى در راه حق.(نهجالبلاغه: نامه ۳۱)
10. جود و بخشش
امام على (ع)می فرماید: عادَهًُْ الکِرامِ الجُودُ؛ عادت کریمان، بخشندگى است. (غرر الحکم : ۶۲۴۰ )
عادت خوب بخشندگی، یکی از رفتارهایی است که هم دنیا را آباد میکند و هم آخرت را. زمانی که به فرد تنگدستی کمک میکنیم؛ فارغ از ثواب و تاثیرات اخروی آن، در همین دنیا نیز حس خوبی میگیریم. چه خوب است که این رفتار پسندیده را به صورت یک عادت خوب در خودمان حفظ کنیم و ماهانه مبلغی هر چند کوچک را برای این کار اختصاص دهیم.