در دوران بارداری، تغذیه سالم و متوازن اهمیت ویژهای دارد. بعضی غذاها باید به دلایل مختلف از رژیم غذایی حذف شوند تا سلامتی مادر و جنین حفظ شود. در این مقاله از مجلهی پارس تاپ10، به 10 مورد غذای ممنوع در بارداری و توصیههای مرتبط با آنها اشاره میکنیم. اگر شما نیز یک مادر باردار هستید حتما تا انتهای این مقاله با ما همراه بمانید.
10 غذای ممنوع در بارداری
1. ماهیهای دارای جیوه بالا
مواردی مانند: کوسه، ماهیتون، شاهماهی و ماهیهای بزرگ دیگر که ممکن است جیوه زیادی داشته باشند از جمله انواع غذای ممنوع در بارداری هستند. زیرا جیوه میتواند به سیستم عصبی جنین آسیب وارد نماید.
2. شیر و فرآوردههای شیر غیرپاستوریزه
شیرخام و محصولاتی که از شیر غیرپاستوریزه تهیه شدهاند مانند: پنیرهای خام، کره و ماست غیرپاستوریزه ممکن است حاوی باکتری لیستریا باشند. این باکتریها میتوانند باعث عفونتهای جدی شوند.
به همین دلیل شیر خام و لبنیات غیرپاستوریزه نیز از جمله انواع غذای ممنوع در بارداری محسوب میشوند. بنابراین پزشکان و متخصصان توصیه میکنند که در دوران بارداری از انواع شیر و لبنیات پاستوریزه استفاده شود.
3. گوشت خام و نیمپز
مصرف مواردی مانند: سوشی، استیک نیمپز و هرگونه فرآورده گوشتی که به طور کامل پخته نشده باشد در بارداری ممنوع است.زیرا میتوانند خطر عفونتهای باکتریایی یا انگلی (مانند توکسوپلاسموز) را افزایش دهند.
امعاء و احشاء از جمله جگر و قلوه نیز با اینکه منبع خوب انواع مواد مغذی هستند، اما در سه ماهه اول بارداری ممنوع است. آنها مقدار زیادی آهن، ویتامین B12، ویتامین A، روی، سلنیوم و مس دارند که همگی برای مادر و جنین مفیدند.
اما مصرف بیشازحد ویتامین A ازپیشساختهشده در دوران بارداری بهویژه در سه ماهه اول بارداری توصیه نمیشود. زیرا میتواند به ناهنجاری مادرزادی و سقط جنین منجر شود.
4. تخممرغ خام یا نیمپز
گرچه مصرف تخم مرغ در بارداری بسیار مفید است اما باید از پخت کامل آن اطمینان حاصل کرد. مواردی مانند: سس مایونز خانگی یا دسرهایی که حاوی تخممرغ خام هستند برای مادر و جنین مضر هستند. زیرا تخممرغ خام میتواند خطر عفونت با سالمونلا را افزایش دهد.

5. کافئین
کافئین در مواردی مانند: قهوه، چای و برخی نوشابهها وجود دارد. مصرف متعادل کافئین مشکلی ایجاد نمیکند اما مصرف بیش از حد کافئین میتواند به مشکلاتی در رشد جنین منجر شود. بنابراین توصیه میشود مصرف کافئین در حد کم و متعادل باشد.
6. سبزیجات و میوههای شسته نشده
سبزیجات و میوههای در رنگها و انواع مختلف همواره باید در هرم غذایی یک مادر باردار وجود داشته باشد. اما باید سبزیجات و میوهها به خوبی شسته شوند تا از آلودگیهای باکتریایی جلوگیری شود.
7. الکل
مصرف الکل در دوران بارداری میتواند به مشکلات جدی برای جنین منجر شود، از جمله مشکلات جسمی، مشکلات یادگیری و اختلالات رفتاری. همچنین مصرف الکل ممکن است خطر زایمان زودرس و وزن کم نوزاد در هنگام تولد را افزایش دهد.
الکل میتواند به راحتی از جفت عبور کرده و به جنین برسد. کبد جنین توانایی پردازش الکل را ندارد، به همین دلیل، الکل در بدن او تجمع پیدا میکند و میتواند به سلولها و بافتهای در حال رشد آسیب برساند. بنابراین انواع مشروبات الکلی نیز از جمله غذای ممنوع در بارداری به حساب میآیند.
8. غذاهای فرآوریشده و فستفود
انواع خوراکیهای کارخانهای، فرآوری شده، نیمه آماده، فست فود و رستورانی معمولاً حاوی چربیها، قندها و نمکهای اضافی هستند که ممکن است بر سلامتی مادر و جنین تأثیر منفی بگذارند. بنابراین در دوران بارداری از مصرف مواردی مانند انواع شکلات، کیک و بیسکوئیتها، سوخاریها، ناگت، سوسیس و کالباس، تن ماهی، نوشابه و آبمیوههای کارخانهای، خیارشور و غذاهای کنسروی اجتناب کرد.
بهتر است مادر باردار همواره از غذاهای سالم خانگی با قند، نمک و چربی متعادل استفاده نماید تا از مشکلاتی مانند دیابت بارداری، فشارخون بالا و اضافه وزن دور بماند.
9. دمنوشهای گیاهی
مصرف برخی از دمنوشهای گیاهی در دوران بارداری میتوانند خطرناک باشند یا تأثیرات ناخواستهای بر بارداری بگذارند. مثلا: برخی گیاهان دارویی مانند گیاه مریم گلی، رازیانه و زعفران؛ میتوانند منجر به انقباضات رحمی شوند و به همین دلیل باید در دوران بارداری از مصرف آنها اجتناب شود.
یا مصرف کم زنجبیل در دوران بارداری میتواند به تهوع کمک کند، اما مقدار زیاد آن ممکن است خطرناک باشد. با توجه به اینکه مصرف گیاهان دارویی در دوران بارداری ممکن است تاثیرات خطرناکی داشته باشد، بنابراین گیاهان دارویی از جمله انواع غذای ممنوع در بارداری محسوب میشوند.
10. جوانههای خام
انواع جوانههای خام از جمله جوانهی یونجه، شبدر و ماش ممکن است به باکتری سالمونلا آلوده باشند. زیرا محیط مرطوبی که برای رشد جوانهها لازم است، شرایط ایدهآلی برای رشد سالمونلا فراهم میکند و شستشوی و حذف این باکتری تقریبا غیر ممکن است.
به همین دلیل، جوانههای خام نیز از جمله انواع غذای ممنوع در بارداری به شمار میآیند. به گفته سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA)، جوانهها پس از پخته شدن بیخطر هستند.

توصیههای کلی
- پختن کامل غذاها: اطمینان حاصل کنید که تمام غذاها به طور کامل پخته شده باشند.
- مصرف میوه و سبزیجات تازه: این موارد منبع خوبی از ویتامینها و مواد معدنی هستند.
- رعایت بهداشت غذایی: در شستن دستها و نگهداری از غذاها توجه بیشتری کنید تا از عفونتها جلوگیری شود. همچنین میوهها و سبزیجات را خوب بشوئید و ضدعفونی نمایید.
همیشه بهتر است با پزشک یا متخصص تغذیه در مورد رژیم غذایی خود در دوران بارداری مشورت کنید تا از انتخابهای سالم و مناسب برای خود و جنین مطمئن شوید.
سخن آخر
در این مقاله از مجلهی پارس تاپ10، به بررسی 10 غذای ممنوع در بارداری پرداختیم. امیدواریم این مطلب نیز توانسته باشد نظر شما جلب نموده باشد.