10 خاصیت انار که باید بدانید!

خاصیت انار

انار؛ میوه‌ای با خواص فوق‌العاده

انار یکی از میوه‌های محبوب فصل سرد است که در بسیاری از فرهنگ‌ها به عنوان نمادی از زندگی، باروری و ثروت شناخته می‌شود. این میوه بومی منطقه‌های گرمسیری و نیمه‌گرمسیری است و به ویژه در کشورهای خاورمیانه، مدیترانه و آسیای مرکزی رشد می‌کند. انار معمولا از شروع پاییز تا اواخر زمستان در مغازه‌های میوه‌فروشی دیده‌می‌شود.

ویژگی‌های ظاهری

انار دارای پوسته‌ای سفت و دانه‌دار است که به رنگ‌های مختلفی مثل قرمز، صورتی، سفید و حتی سیاه دیده می‌شود. دانه‌های انار گاهی طعم شیرین دارند و گاهی ترش هستند. طعم آن‌ها به عوامل مختلفی چون محل رشد آن‌ها بستگی دارد.

فواید انار

انار یکی از میوه‌های غنی از ویتامین C، ویتامین K، فیبر و آنتی‌اکسیدان‌هاست. مصرف انار می‌تواند به بهبود سلامت قلب، کاهش خطر بیماری‌های قلبی و عروقی، و تقویت سیستم ایمنی بدن کمک کند. همچنین، تحقیقات نشان داده‌اند که انار می‌تواند به کاهش التهاب و بهبود سلامت مفاصل کمک کند.

طبع انار

از نظر طب سنتی میوه انار سرد ، تر و قابض است . آب انار سرد و تر و پوست انار سرد و خشک و بسیار قابض می باشد . کلیه قسمت های درخت انار قابض است اما پوست ریشه درخت انار از بقیه قسمت های این درخت قابض تر است . برای مصارف دارویی از گل ، برگ ، پوست درخت ، پوست ریشه و دانه انار استفاده می شود

10 خاصیت انار

انار میوه‌ی بهشتی است و اسم آن در قرآن نیز آورده شده است. قطعا این میوه خواص بسیاری دارد که حتی شاید برخی از آن‌ها هنوز برای بشر ناشناخته باشد اما ما در اینجا به 10 مورد از مهم‌ترین خاصیت انار اشاره می‌نماییم.

1. کاهش افسردگی و استرس: محققان طب سنتی معتقدند که انار به عنوان یک میوه بهشتی از این جهت در فصل پاییز به بار می نشیند که فصل پاییز فصل خزان درختان و گرفتگی آسمان است و برای جلوگیری از افسردگی و نگرانی دانه های انار بسیار مفید بوده و موجب شادابی می شوند. انار حاوی آنتی‌اکسیدان‌های قوی است که به مبارزه با رادیکال‌های آزاد و کاهش استرس کمک می‌کند.

2. سلامت قلب: مصرف منظم انار می‌تواند به کاهش فشار خون و بهبود عملکرد عروق خونی کمک کند.

3. افزایش ایمنی و جلوگیری از سرماخوردگی: انار در مقایسه با سایر میوه های این فصل، آنتی اکسیدان بیشتری برای افزایش ایمنی، مقاومت و حفاظت از بدن در مقابل بیماری ها، میکروب ها و ویروس ها دارد.

4. کنترل وزن: فیبر موجود در انار می‌تواند به احساس سیری بیشتر و کنترل وزن کمک کند.

5. سلامت پوست: آنتی‌اکسیدان‌های انار می‌توانند به بهبود سلامت پوست و کاهش نشانه‌های پیری کمک کنند.

خاصیت انار برای پوست را این چنین می‌توان خلاصه کرد:

  • انار دارای خاصیت آنتی اکسیدانی بوده و با مبارزه با رادیکال‌های آزاد از چروک شدن پوست و ایجاد لک پیشگیری می‌کند.
  • انار خواص ضد التهابی دارد و کمک می‌کند تا پوست دچار مشکلاتی مثل آکنه و اگزما نشود.
  • انار با داشتن خواص ترمیم کنندگی به بهبود زخم‌های پوستی کمک می‌کند.
  • انار با آبرسانی به پوست از خشکی پوست جلوگیری می‌کند.
  • از دیگر کاربردهای انار برای پوست، بهره‌ گیری از خواص پوست انار است؛ به این ترتیب که می‌توان پودر پوست خشک شده انار را با کمی آب مخلوط کرده و به عنوان ماسک از آن استفاده کرد.

6. رشد و سلامت جنین: در پزشکی نوین خوردن انار برای کمک به رشد جنین و سلامت فرزند توصیه شده است. برای مثال در ماه ششم بارداری توصیه شده مادر هر روز به یک انار سوره فتح بخواند و آن را به صورت ناشتا بخورد. همچنین در ماه هشتم نیز توصیه شده که هر صبح جمعه یک انار به صورت ناشتا میل شود.

7. حفظ سلامت دندان: مطابق نظر کارشناسان خوردن انار مانع تشکیل پلاک‌های دندانی و بروز پوسیدگی دندان می‌شود.

8. جلوگیری از آلزایمر: آنتی اکسیدان‌های موجود در انار روند بیماری آلزایمر را کند کرده و به بهبود حافظه کمک می‌کند. مصرف روزانه یک لیوان آب انار نتایج قابل توجهی را در درمان مشکلات مربوط به حافظه نشان داده است.

9. پیشگیری و کنترل سرطان: تحقیقات نشان داده که مصرف انار می‌تواند رشد سلول‌های سرطانی را کاهش دهد و در برخی موارد به مرگ سلول‌های سرطانی نیز منجر شود. برای مثال طی تحقیقات انجام‌ شده محققان به این موضوع پی برده‌ اند که آب انار می‌تواند به‌عنوان ماده‌ای نجات‌بخش برای افرادی که به سرطان پروستات مبتلاء هستند معرفی شود.

10. کنترل دیابت:

انار از 3 جهت تأثیر مثبت بر کاهش قند خون افراد دیابتی دارد. این 4 عامل به شرح زیر است:

  • کاهش قند خون؛ شاید برایتان جالب باشد چگونه میوه‌ای که خود قند دارد بتواند قند خون را پایین آورد. قندهای انار به آنتی‌اکسیدان‌ها متصل هستند که همین آنتی‌اکسیدان‌ها به کاهش قند خون در افراد کمک می‌کند.
  • کاهش مقاومت به انسولین؛ مواد شیمیایی موجود در انار مثل تانن و اسید گالیک مقاومت بدن افراد دیابتی به انسولین را کاهش می‌دهد. علاوه‌برآن آب انار خانگی می‌ تواند محرکی برای ترشح انسولین از سلول‌های پانکراس شود. این عامل به فرد دیابتی کمک می‌کند به‌صورت طبیعی و راحت‌تری قند خود را کنترل کند.
  • کاهش کلسترول بد؛ از دیگر خواص انار که پیش‌تر نیز به آن اشاره شد کنترل کلسترول بد است. سطح بالای کلسترول برای افراد دیابتی عاملی خطرناک برای آن‌ها به‌حساب می‌آید. درصورتی‌که کلسترول افراد دیابتی کنترل نشود سلامت و جان این افراد را تهدید می‌کند. پس انار به‌صورت غیرمستقیم بر قند خون سلامت افراد دیابتی را بهبود می‌بخشد.

کاربردهای غذایی

انار نه تنها به عنوان یک میوه تازه مصرف می‌شود، بلکه در تهیه انواع نوشیدنی‌ها، سالادها و دسرها نیز استفاده می‌شود. آب انار به عنوان یک نوشیدنی خوشمزه و مغذی شناخته شده که در بسیاری از کشورهای جهان محبوبیت دارد. همچنین، دانه‌های انار به دلیل ظاهر زیبا و طعم عالی، در تزئین غذاها و سالادها به کار می‌روند.

انواع نوشیدنی و دسر با انار
با انار می‌توان نوشیدنی و دسر‌های متنوعی درست کرد.

در برخی از شهر‌های کشورمان دانه‌های انار را خشک می‌کنند و فصولی که انار وجود ندارد از آن استفاده می‌کنند. همچنین در شهرهایی که انار زیاد وجود دارد معمولا رب انار و سس انار نیز تهیه می‌شود. از رب انار معمولا برای پخت فسنجان و اکبرجوجه استفاده‌‌می شود. سس انار را نیز همراه غذاهای مختلف همچون مرغ و ماهی سرخ شده یا انواع کتلت می‌توان سرو کرد.

در برخی از شهرها نیز با دانه‌های تازه انار را به صورت مستقیم در غذا استفاده می‌کنند و غذاهایی نظیر آش انار و انارآویج می‌پزند.

انواع غذا با انار
انواع غذا با انار

احادیث در مورد خاصیت انار | توصیه های امامان(ع) درباره‌ی انار

امام صادق (ع):

  • انار بخورید ، زیرا انار برای آدم گرسنه ، غذایی کافی و برای آدم سیر ، میوه ای است گوارا.
  • یک صد و بیست نوع میوه هست که بهترین آن‌ها ، انار است .
  • میوه ای درروی زمین محبوب تر از انار نزد پیغمبر (ص) نبود .
  • انار را با پیه آن (پوست نازکی که میان دانه ها قراردارد ) بخورید زیرا معده را دباغی وذهن را زیاد می کند.
  • انار ملس (ترش وشیرین ) برای معده بهتر است .

امام باقر و امام صادق (ع):

  • هر کس درحال گرسنگی (و ناشتا ) انار بخورد تا چهل روز قلب او روشن می ماند .

امام موسی کاظم (ع):

  • دود ساقه ی درخت انار ، حشرات را ازبین می برد.

امام رضا(ع):

  •  انار بخورید، زیرا هر دانه‌ای از انار که در معده قرار می‌گیرد، موجب نورانیت دل و لالی یا دوری برای چهل روز شیطان می‌شود.
  • انار بخورید تا دهان‌تان پاکیزه و خوش‌بو شود.
  • هرگاه رسول خدا (ص) یکدانه انار تناول می فرمود با کسی شریک نمی شد و می فرمود: در هر اناری یک دانه از دانه های بهشتی است.
  • انار فرزند را زیبا می گرداند.
  • انار شیرین و ترش بمک ؛چرا که انسان را نیرو می دهد و خون را زنده می سازد.

نتیجه‌گیری

انار میوه‌ای با تاریخچه‌ای طولانی و خواص غذایی و دارویی فوق‌العاده است. با مصرف این میوه در رژیم غذایی روزانه می‌توان از فواید آن بهره‌مند شد و به سلامت کلی بدن کمک کرد. بنابراین، چه به عنوان یک میوه تازه و چه به صورت آبمیوه، انار یکی از بهترین انتخاب‌ها برای تقویت سلامتی است. در این مطلب  10 خاصیت انار را با هم مرور کردیم و احادیث امامان مبنی بر توصیه به استفاده از این میوه‌ی بهشتی را یادآور شدیم.

امیدواریم این مطلب نیز مورد توجه شما مخاطبان عزیز مجله‌ی پارس تاپ 10 قرار گرفته باشد.

منابع

1-قرآن کریم
2-عیون اخبارالرضا(ع)
3- سایت تبیان
4- کتاب ریحانه بهشتی (فرزند صالح)، سیما میخبر

بیشتر

این مقاله مفید بود؟

لطفاً با ستاره دادن و نظراتتان ما را خوشحال کنید.

4.5/5 - (2 امتیاز)

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

در خبرنامه ما مشترک شوید

و با آخرین به روزرسانی های مقالات در جریان باشید.
هر دو هفته یکبار به رایانامه شما

پیمایش به بالا