ایرپاد،خودرویی که فقط هوا میخورد و مثل انسان نفس می کشد!
رویای ساخت خوردویی که فقط از هوا تغذیه کند مدستهاست که همراه ماست. اما شرکت فرانسوی MDI به این رویا جامعه حقیقت پوشانده است. این کمپانی در مدل ایرپاد، موتوری را طراحی نموده است که از هوا تغذیه می کند و ذره ای آلودگی هوا ندارد. MDI برای این موتور، خودروی ایرپاد را طراحی کرده است.
موتور این خودرو چگونه کار می کند؟
فیزیک موتور بسیار ساده است. در اکثر موتورها انرژی آزاد شده از طریق انفجار سوخت است که پیستون ها را به حرکت وا می دارد. اما در این موتور هوای فشرده به ناگاه ازاد می شود و با تولید انرژی، پیستون را بالا و پایین می کند.
البته ناگفته نماند که تولید چنین خودرویی همانند ایرپاد، مشکلات خاص خودش را دارد. به عنوان مثال حمل یک کپسول با میزان قابل توجهی هوای فشرده ممکن است خطر انفجار را در پی داشته باشد. اما MDI با طراحی باکی از جنس فیبرکربن و ترموپلاستیک بر این مشکل غلبه کرده است. این موتورهچنین به عنوان یک کمپرسور عمل می کند و در حضور یک موتور الکتریکی خارجی، باک را از هوا پر میکند. از سوی دیگر می توان هوای مورد نیاز موتور را از یک ایستگاه هوایی ویژه تامین کرد.
در این صورت در مدت زمان دو دقیقه باک آن پر می شود.
کمپانی تاتای هند، قراردادی را بهره جویی از آن برای استفاده از تکنولوژی های این خودرو در محصولات آینده اش منعقد نموده است.
از سال ۲۰۰۰ میلادی شرکت Pollution Motors نوید تولید خودروی ایرپاد را داده و مجددا سال ۲۰۱۳ وعده تولید این خودرو در سال ۲۰۱۴ داده بود و پس از مدتی بی خبری از این شرکت، عکس هایی از نسخه دوم خودروی ایرپاد منتشر و مجددا وعده تولید این مدل داده شده است. خودروی ایرپاد در کاربری های حمل و نقل شهری، خودروی شخصی شهری و خودروی کارگو ( نسخه باری) طراحی شده است.
نسخه های اولیه این خودرو به عنوان خودرویی با آلایندگی صفر به جهت حفظ و احترام به محیط زیست برای اولین بار در فرودگاه KLM فرانسه مورد استفاده و تست قرارگرفتند.
در سپتامبر 2013، ادعا شد که این وسیله نقلیه از تابستان 2014 با مدل پایه با برد 100 کیلومتر با شروع از 7000 یورو، و مدلی با موتور بهبود یافته که علاوه بر هوای فشرده، مقداری سوخت مصرف میکند، به فروش میرسد. برد کیلومتر 8000 یورو. این خودروها در بولوتانا ، ساردینیا ، ایتالیا تولید خواهند شد. در آگوست 2014، MDI عکس هایی از یک خط مونتاژ نمایشی نیمه تکمیل شده در مرکز تحقیق و توسعه Carros خود ، و تصاویر و توضیحات خط مونتاژ نهایی پیشنهادی را پست کرد. در مارس 2016، آنها تصاویری را منتشر کردند که ساخت کارخانه آتی در ساردینیا را در حال انجام است.
جای خالی زیرساخت و تکنولوژی در ایران
در دنیایی که نوسان هزینه سوخت به امری اجتناب ناپذیر و تثبیت قیمت بنزین برای دولت ها هزینه ی زیادی را رقم می زند، تولید این چنین خودرو هایی که از هوا تغذیه می کنند اتفاقی بسیار خوشایند است. بی صبرانه منتظر تولید انبوه چنین خودرو هایی هستیم امری که بسیار بعید است به زودی در ایران امکان پذیر باشد.
هم اکنون در ایران وزارت صمت در تدارک واردات انبوه خودروهای برقیست، امری که بسیار نیاز به زیرساخت قوی داشته و تولید بالای برق را نیزمند است اما با تاسیس چند ایستگاه شارژ محدود در تهران وزارت صمت این تبلیغات گسترده را رقم زده و برخی نمایندگان مجلس اظهار نمودند که مردم باید بجای خودرو های بنزینی پرمصرف، خودروهای برقی را خریداری نمایند!
این اظهارات ساده انگارانه درحایست است که خودرو های برقی در تمام دنیا بخاطر وجود تکنولوژی های پیشرفته تر، عموما گرانبهاتر از خودرو های بنزینی هستند و شاید در صورت وجود زیرساخت و یا دادن یارانه در خرید چنین خودرو هایی مانند بسیاری از کشورهای پیشرفته امکان خرید و استقبال گسترده ی مردم فراهم می شد.