خودرو های لوکس به ایران خواهد رسید؟ واردات به اسم مردم به کام ثروتمندان!

 

طرح واردات خودرو به حقیقت پیوست؟

پس از کش و قوس های فراوان در مجلس و وزارت صمت در ماه های اخیر شاهد اجرایی شدن واردات خودرو های صفر کیلومتر در ایران بودیم، امری که ابتدا بعید به نظر می آمد و باتلاش های نمایندگان مجلس نظیر جناب آقای رشیدی کوچی به ثمر نشست و حضور خودرو ها با برند های مختلفی مطرح شد و نهایتا مدل های بنزینی و کم آپشن تر خودرو های غیرچینی نظیر هیوندای الانترا، هیوندای اکسنت، هیوندای توسان، انواع کیا نظیر K5 یا اپیتما، اسپورتیج، سلتوس، سونت، سراتو و پگاس و از برند تویوتا خودرو های کرولا و لوین تاکنون به ایران راه یافتند.

خودرو های بنزینی که تاکنون به ایران راه یافتند بدلیل سقف قیمتی تعیین شده نتوانستند در نسخه های فول آپشن به بازار برسند و مردم رغبت زیادی به خرید و استفاده از آن را ندارد و فقط مصرف دلالی را بازار داشته است.

به عنوان مثال خودرویی مانند تویوتا کرولا که خودرویی نسبتا ارزان قیمت درجهان است با قیمت ۲ میلیارد و ۲۴۵ میلیون تومانی بدست مشتریان رسیده و در بازار قیمتی تا ۵ میلیارد تومان را تجربه کرده است!

تعرفه خودرو های برقی به چه صورت تعیین شده؟

دولت برای خودرو های هیبریدی و برقی تخفیف های گمرکی درنظر گرفته و در واقع تعرفه ی واردات معقولی را برای واردات درنظر گرفته است. همچنین سقف قیمت آن نیز تا ۳۰ هزار یورو درنظر گرفته شده است. تعرفه واردات خودرو های برقی پلکانی تعیین شده بدین شکل که خودروهای برقی با قیمت تا ۲۰ هزار یورو فقط شامل ۱ درصد، خودرو های ۲۰ تا ۳۰ هزار یورو شامل ۱۱ درصد تعرفه ودر نهایت خودرو های بیش از ۳۰ هزار یورو شامل ۲۶ درصد تعرفه می شوند و سقف ارزی نیز برای آن در نظر گرفته نشده است. از این رو بسیاری از خودرو های لوکس برقی امکان واردات به ایران را خواهند داشت.

بنز C200 یکی از خودرو های وارداتی برای جانبازان
بنز C200 یکی از خودرو های وارداتی برای جانبازان

طرح واردات خودرو برای جانبازان، به نفع جانبازان یا ثروتمندان؟!

از سویی با تلاش های بنیاد شهید به جهت حمایت از جانبازان کشورمان، تسهیلات بیشتری برای این خانواده ها درنظر گرفته شد و خودروهای تا ۳۵ هزاردلار نیز اجازه واردات در این طرح اختصاصی را دریافت کردند که برندها و مدل های بهتری را در گزینه های واردات جا می دهد.

البته در دولت های نهم نیز طرح واردات برای جانبازان صورت گرفت که خودرو هایی مانند bmw x6 و برخی خودرو های لوکس و لاکچری دیگر را توانست به قشر سرمایه دار و نمایشگاه دار های عباس آباد تهران برساند!

اکنون نیز با مطرح شدن و اجرایی شدن این طرح بازار خرید و فروش حواله های جانبازی بسیار داغ شده و بدلیل امکان واردات خودرو های لوکسی از برند های بنز، BMW، فولکس، رنو و… برای حواله ها قیمت های میلیاردی را تعیین می کنند!

به عنوان مثال عزیزانی که درصد جانبازی پایین تری داشته امکان سقف قیمت یورویی آن ها کمتر است و با جانبازی ۵۰ درصد خودرو هایی تا ۲۵ هزار یورو را می توانند وارد کنند. این تیپ از حواله در آگهی ها هم اکنون تا ۲.۵ میلیارد تومان قیمت گذاری شده است!

واردات خودرو در بسیاری از کشور ها امری معقول و سنجیده است، در سال های اخیر با بسته شدن واردات انحصار بیش از پیش خودروسازان بازار خودرو را به زندانی بزرگ تبدیل کرد و منافع آن را سرمایه داران و عده ای دلال و واسطه گر بردند و به نام حمایت از کالای ملی بزرگترین رانت ها را ایجاد نمودند‌.

آمار واردات خودرو های سبک در سال ۱۴۰۲

سایپا در صدر شرکت‌های وارد کننده خودرو در بین شرکت‌های وارد کننده خودرو به ایران، سایپا با واردات هزار و 947 دستگاه خودرو سواری در 11 ماهه سال ۱۴۰۲ در صدر عمده ترین وارد کننده خودرو سواری به کشور قرار گرفت.

شرکت کرمان خودرو با واردات 1000 دستگاه، معین خودرو ایرانیان با 736 دستگاه، ماموت خودرو با 616 دستگاه، بهمن موتور با 597 دستگاه، ایران خودرو با 506 دستگاه، ایساکو کیش با 450 دستگاه، کرمان موتور با 299 دستگاه، کوشا خودرو نگین با 218 دستگاه و پارس خودرو با 463 دستگاه، در رده‌های بعدی شرکت‌های عمده واردکننده خودرو قرار گرفتند.

6 هزار و 832 دستگاه خودرو در سال جاری، توسط 10 شرکت فوق و مابقی توسط سایر واردکنندگان انجام گرفته است.

خودروسازان در صف اول واردات

اکنون نیز با اعمال نفوذ در طرح واردات خودرو، اولین شرکت های مدعی واردات، دو خودروساز مطرح و اصلی کشور بودند و عملا به جای ایجاد رقابت بین خودرو های داخلی و خارجی، باز هم حریم امنی برای این شرکت ها درنظر گرفته شده و خودرو های بنزینی اقتصادی که درجهان قیمت اندکی دارند با تعرفه های غیرمعقول نمیتوانند با قیمت خودرو های داخلی رقابت کنند و محدوده های بسیار بالاتری را تجربه می کنند.

طبق آمار منتشر شده گمرک درسال اخیر ( ۱۴۰۲) بیشترین تعداد واردات توسط دومین خودروساز ایران رقم خورده و خودرو هایی نظیر چانگان Cs35+ و Cs55 را وارد نمودند.

طرحی که در ابتدای امر قرار بود انحصار بازار خودرو ایران را از چنگ دو خودروساز اصلی بگیرید و رقابت ایجاد کند تاکنون به هدف خود نرسیده و با وجود اظهارات مختلف خودروسازان نظیر ضرر ده بودن آنان خود نیز در واردات خودرو دخالت می کنند. طرح واردات خودروهای دست دوم نیز بعید است که خدشه ای به انحصار خودروسازان داخلی بیاندازد.

امیدواریم پس از انتخابات اخیر مجلس نمایندگان دلسوز و مردمی به این کرسی ها راه یابند و پیگیر امور بر زمین مانده ی مردم نظیر طرح ساماندهی بازار خودرو و طرح واردات خودرو ها به شکلی صحیح و رقابتی باشند تا مردم نگاه سرمایه‌ای خود را از باز خودرو تغییر داده و مانند سایر کشور های پیشرفته‌ی دنیا خودرو صرفا وسیله‌ی نقلیه و کالای مصرفی باشد و با واسطه‌گری به اقتصاد و سفره ی مردم اسیب نرساند.

این مقاله مفید بود؟

لطفاً با ستاره دادن و نظراتتان ما را خوشحال کنید.

4.7/5 - (4 امتیاز)

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

در خبرنامه ما مشترک شوید

و با آخرین به روزرسانی های مقالات در جریان باشید.
هر دو هفته یکبار به رایانامه شما

پیمایش به بالا