در این مقاله قصد داریم با هم 10 راهکار برای کتابخوان شدن کودکان را به شما والد یا مربی عزیز پیشنهاد دهیم. اگر شما نیز برای افزایش سرانهی مطالعه و تربیتی نسلی کتابخوان دغدغه دارید پیشنهاد میکنیم خواندن این مقاله را اصلا از دست ندهید.
چرا باید کودکان کتاب بخوانند؟!
همه ما میدانیم که خواندن کتاب برای کودکان ما بسیار خوب است. اما گاهی چندان که باید برای آن ارزش و اهمیت قایل نمیشویم و تهیه کتاب برای کودک را معمولا جزء الویتهای اول مان قرار نمیدهیم. بهتر است ابتدا با هم فواید کتابخوانی برای کودکان را مرور کنیم. احتمالا این کار به ترغیب شما در این امر میافزاید.
فواید کتابخوانی برای کودکان
- افزایش دایره لغات کودک
- یادگیری بهتر و سریعتر شکل حروف و کلمات
- یادگیری سریعتر خواندن و نوشتن
- درک بهتر از موضوعات مختلف در مورد جهان و زندگی اطراف
- افزایش رشد مغزی و عاطفی کودک
- تضمین موفقیت کودک در مدرسه
- بهبود مهارتهای زبانی
- بهترین تمرین برای مغز
- افزایش هوش، تمرکز و خلاقیت در کودک
- افزایش علاقه به دانش و یادگیری
- شکل گیری پیوند عمیقتر و عاطفیتر بین والدین و کودک
- افزایش حس همدلی
- سرگرم کردن به شیوهای مناسب و سالم
- کاهش استرس والدین به نفع آرامش کودک
10 راهکار برای اینکه فرزند کتابخوان داشته باشیم!
برای تشویق فرزندتان به کتابخوانی، میتوانید از روشهای زیر استفاده کنید:
1. خودتان الگوی خوبی برایش باشید!
خودتان کتاب بخوانید و عشق به مطالعه را نشان دهید. وقتی فرزندتان ببیند شما به کتابخوانی اهمیت میدهید، احتمالاً او نیز ترغیب خواهد شد. به یاد داشته باشید بهتر است از کتاب فیزیکی برای اینکار استفاده نمایید. کتاب صوتی و کتاب الکترونیک گرچه جذاب هستند و صرفهی اقتصادی دارند اما معمولا به شما در ترغیب کودک تان به مطالعه کمکی نمیکنند. بلکه حتی میتوانند او را به استفاده از گوشی موبایل ترغیب کنند.
2. کتابخوانی را از نوزادی شروع کنید!
بهتر است برای شروع کتابخوانی تعلل نکنید و از زمان نوزادی این کار را شروع کنید. حس شنوایی از زمان جنینی در بچه شکل گرفته است و او قادر به شنیدن حرفهای شما هست. از دو ماهگی نیز بینایی نوزاد تکمیل میشود. ببیشتر کارشناسان بر این باورند که کتابخوانی را از دوماهگی باید آغاز کرد.
البته کتاب مناسب این سن کتابی با تصاویر بزرگ و سیاه و سفید است. کم کم نیز باید کتابهای مقوایی با تصاویر رنگارنگ و نوشتههای کم را جایگزین کرد.
3. ایجاد یک محیط کتابخوانی
یک فضای آرام و دلپذیر برای مطالعه در خانه فراهم کنید. میتوانید کتابخانهای کوچک بسازید و کتابهای جذبکننده و مناسب سن فرزندتان را در دسترس او قرار دهید. این مهم است که کتاب در جلوی دید کودک باشد و او بتواند به راحتی آنها را بردارد.
4. انتخاب کتابهای جذاب
کتابهایی را انتخاب کنید که به علایق فرزندتان نزدیک باشد. میتوانید از داستانهای مصور، کتابهای سریالی یا داستانهای ماجراجویی استفاده کنید. خوب است با فرزندتان به خرید کتاب بروید تا کتابی را که خودش دوست دارد انتخاب کند.
اگر میخواهید کتابی را به عنوان هدیه انتخاب کنید باید به علایق او دقت نمایید. معمولا پسرها از کتابهایی با موضوع وسایل نقیله و انواع ماشین هیجانزده میشوند. دخترها نیز کتابهایی با نقاشیها و طرحهای لطیف و عروسکی را حتما دوست خواهند داشت.
5. گفتوگو درباره کتابها
بعد از خواندن هر کتاب، درباره آن با فرزندتان صحبت کنید. نظر او را بپرسید و سوالاتی بپرسید که تفکر او را تحریک کند.
6. تشویق به نوشتن
فرزندتان را تشویق کنید که داستانهای خود را بنویسد یا احساساتش را به صورت نوشته درآورد. اگر فرزند شما هنوز به مدرسه نمیرود میتوانید از او بخواهید تا در مورد قصههایی که با هم خواندهاید؛ یک نقاشی بکشد. این کار میتواند به شما در پرورش فرزند کتابخوان کمک نماید.
7. عضویت در کتابخانه
اگر کتابخانهای برای کودک و نوجوان در نزدیکی شما وجود دارد، سعی کنید با هم به کتابخانه بروید و او را در کتابخانه عضو کنید. برخی از کتابخانههای عمومی، کانونهای فرهنگی کودک و نوجوان و فرهنگسراها دارای کتابخانه تخصصی کودک و نوجوان هستند. با عضویت در این کتابخانهها کار علاوه بر استفاده از منابع کتابخانه، فرزندتان سایر همسن و سالانش را در حال مطالعهی کتاب میبیند و این کار علاقهی او را به مطالعه افزایش خواهد داد.
8. شرکت در نمایشگاه کتاب و رویدادهای ادبی
فرزندتان را به نمایشگاههای کتاب و رویدادهای ادبی ببرید. خبر شروع نمایشگاه کتاب را با شور و شوق به او بدهید تا او نیز به شرکت در این رواید فرهنگی ترغیب شود. این محیطها میتوانند او را با دنیای وسیعتری از کتابها آشنا کنند و به شما در تربیت یک فرزند کتابخوان کمک شایانی مینمایند.
همچنین مراجعه به فروشگاههای کتاب نیز باید بخشی از برنامهی ماهانهی شما باشد. نمیتوان برای خرید کتاب بودجهای در نظر نگرفت و توقع داشت فرزند کتابخوان شود. باید همانطور که برای خورد و خوراک او هزینه میکنید برای خوراک فکری او نیز بودجهای را نیز در نظر بگیرید.
9. دورهمی کتابخوانی با همسن و سالان
دوستان همسن و سال فرزندتان را در خانه یا فضایی عمومی دعوت کنید تا یک جلسهی کتابخوانی و تحلیل داشته باشند. آنها حتی میتوانند در این جلسه کتابهایشان را با یکدیگر تعویض کنند یا برای مدتی (مثلا یک ماه) امانت دهند. امانت کتاب علاوه بر صرفهی اقتصادی آن، باعث تشویق فرزندمان به مطالعهی کتابهای معرفی شده توسط همسالانش و اتمام آن در زمانی مشخص میشود.
10. برگزاری جشن، چالش و مسابقه
شما میتوانید برای علاقهمندی فرزندتان به کتابخوانی یک چالش قرار دهید و یا برای اتمام مطالعهی یک کتاب، برای فرزندتان جشن بگیرید. میتوانید برای تشویق و ترغیب فرزند به کتابخوانی، یک مسابقه ترتیب دهید. اگر فرزند شما به مدرسه میرود به مسئولان مدرسه پیشنهاد برگزاری یک مسابقهی کتابخوانی برای بچهها را بدهید. اما نباید این حرکت همیشگی باشد تا فرزند شما شرطی شود و فقط به شرط برگزاری مسابقه و دریافت جایزه، مطالعه کند. بلکه مطالعه باید بخشی از زندگی و عادت او بشود.
جمع بندی
در این مقاله به ارائهی 10 روش برای پرورش فرزند کتابخوان پرداختیم. با این روشها میتوانید به فرزندتان کمک کنید تا عادت کتابخوانی را در خود ایجاد کند. امیدوارم مطالعهی این مقاله به شما در پرورش فرزند کتابخوان کمک کرده باشد.
در انتها از شما والد یا مربی عزیز خواهشمندم نظرات و پیشنهادات خودتان را با ما در قسمت کامنت به اشتراک بگذارید تا سایر دوستان نیز از نظرات ارزشمند شما بهرهمند شوند.