10 راز نگهداری، پرورش و تکثیر گیاه پتوس یا پوتوس

رازهای پرورش،نگهداری و تکثیر گیاه پتوس

10 نکته برای تکثیر و نگهداری از گیاه پتوس

در این مطلب از مجله‌ی Pars Top 10، ده نکته از گیاه پتوس را آورده ایم. اگر به پرورش گیاه علاقه‌ای ندارید و یا در آن مبتدی هستید هم قول می‌دهیم با خواندن این 10 نکته تصمیم به پرورش پتوس خواهید گرفت! 😉 پس حتما تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.

1. پتوس، محبوب ترین گیاه آپارتمانی است!

گیاه پتوس یا پوتوس با نام انگلیسی ( pothos ) و نام علمی ( Epipremnum aureum ) گیاهی همیشه سبز، رونده و چند ساله از خانواده گل‌شیپوریان و بومی مناطق گرمسیری جنوب شرقی آسیا و جزایر غربی اقیانوس آرام است. گیاه پتوس (Pothos) یک گیاه آپارتمانی محبوب است که به دلیل ظاهر زیبا و مقاومت بالا، بسیار مناسب برای نگهداری در داخل منازل و محیط‌های داخلی می‌باشد.

این گیاه زیبا تکثیر بسیار آسانی نیز دارد. پتوس خاصیت روندگی دارد و ساقه‌های بلند آن از طریق ریشه‌های هوایی که به سطوح می‌چسبند بالا می‌روند. این گیاه انتخابی عالی برای سبدهای آویزان، روش کوکداما و قفسه‌های کتاب است. برگ های پوتوس، براق و قلبی شکل به رنگ ابلق، سبز تیره و یا سفید است و رشد نسبتا سریعی دارند.

یکی از دلایل اصلی محبوبیت پتوس، زنده ماندن و رشد این گیاه تنها در آب و بدون خاک است.
بنابراین با توجه به این ویژگی می‌تواند برای افراد مبتدی در زمینه نگهداری گل و گیاه نیز مناسب باشد.

2. پتوس، سمی است!

بله متاسفانه گیاه پتوس در لیست گیاهان سمی برای کودکان و حیوانات خانگی قرار می‌گیرد و به دلیل داشتن اگزالات کلسیم، در صورت مصرف ( جویدن و خوردن برگها ) ممکن است باعث تحریک و استفراغ شود. حتی شیره گیاه نیز ممکن است باعث ایجاد بثورات در افراد بسیار حساس شود. بنابراین باید این گیاه را دور از دسترس بچه ها و حیوان خانگی خود قرار دهید.

3. پتوس، نور زیادی نمیخواد!

گیاه پتوس به نور فراوان نیاز ندارد و می‌تواند در نور کم تا متوسط رشد کند. از نور مستقیم آفتاب بپرهیزید تا برگ‌های آن سوخته نشوند.

رازهای پرورش،نگهداری و تکثیر گیاه پوتوس
رازهای پرورش،نگهداری و تکثیر گیاه پوتوس

4. پتوس، با کم آبی هم سازگاره!

پتوس، گیاهی مقاوم نسبت به آبیاری است. اما آبیاری بیش از اندازه باعث پوسیدگی ریشه و خرابی این گیاه محبوب می شود. بنابراین توصیه می شود تا قبل از خشک شدن کامل خاک، آن‌را آبیاری ننمایید. معمولا در فصل تابستان هفته ای 2 تا 3 بار آبیاری برای گیاه مناسب است. همچنین در فصل زمستان معمولا یک‌بار آبیاری کافی است.

5. پتوس، توی دمای اتاق هم راحته!

گیاه پتوس در دمای بین 18-24 درجه سانتی‌گراد خوب رشد می‌کند و به دمای پایین‌تر نیز مقاوم است. از افزایش یا کاهش حاد دماها بپرهیزید.

6. اگه وقت نداری، می تونی برای گلدون پتوس خاک آماده بگیری!

بهترین ترکیب خاک پتوس شامل 2 قسمت کوکوپیت یا خاک برگ، 2 قسمت پیت ماس، 1 قسمت پرلیت و 1 قسمت کود ورمی کمپوست است. اگر برای ساخت و ترکیب خاک مناسب پتوس زمان کافی ندارید، می‌توانید از خاک های آماده گیاهان آپارتمانی موجود در بازار استفاده نمایید.

– آیا خاک کاکتوس برای پتوس مناسب است؟

هیچ پتوسی، خاک کاکتوس را دوست ندارد! زیرا رطوبت را برای مدت طولانی در خود نگه نمی دارد. با این حال، ترکیب خاک کاکتوس را برای نگهداری با بخشی از کمپوست و پیت ماس یا کوکوپیت در آن ترکیبی عالی برای گیاه شما می شود.

– آیا تفاله قهوه برای پتوس خوب است؟

افزودن تفاله قهوه به خاک پتوس شما به افزایش سطح اسیدی کمک می کند. توصیه می شود زمانی که خاک دارای پی اچ بالای خاک بالاتر از ۷ باشد استفاده شود. تفاله های قهوه همچنین به خاک پتوس شما تغذیه اضافی می دهد و به عنوان یک کود طبیعی عمل می کند. قهوه حاوی نیتروژن است، چیزی که پتوس شما برای رشد به آن نیاز دارد.

– آیا خاک برگ برای پتوس مناسب است؟

خاک برگ، یکی از گزینه هایی است که بسیاری از افراد برای گیاهان خود استفاده می کنند. اما باید بدانیم احتمال انتشار حشرات در خاک برگ بسیار زیاد است و بهتر است از ترکیبی که در بالا گفته شد برای پتوس استفاده کنید.

7. پتوس، محیط اسیدی رو بیش‌تر دوست داره.

پتوس ها خاک کمی اسیدی را ترجیح می دهند پی اچ(pH) ایده آل برای پتوس بین 6.1-6.5 است. با این حال، حتی اگر خاک تا حدودی خارج از محدوده pH باشد، می توانند عملکرد خوبی داشته باشند. پتوس ها از خاک خیلی اسیدی (PH 5.8) یا کمتر به خوبی رشد نمی کنند، زیرا می تواند به ریشه های آن ها آسیب برساند و منجر به توقف رشد و پژمردگی برگ ها شود.

پرورش و نگهداری گیاهان آپارتمانی مقاوم
پرورش و نگهداری گیاهان آپارتمانی مقاوم

8. هرس پتوس، به رشدش کمک می‌کنه!

هرس کردن شاخ و برگ پیر یا زرد گیاهان و یا کوتاه کردن شاخه های بلند می‌تواند به رشد بهتر گیاه کمک کند و گیاه پتوس نیز از این قاعده مستثنی نیست. بنابراین در صورتی که می‌خواهید یک پتوس پر شاخ و برگ داشته باشید، بهتر است از شاخه های خیلی بلند قلمه بگیرید. مدتی آن ها را در ظرف آب قرار دهید و پس از ریشه دار شدن آن‌ها را مجدد در کنار گیاه اصلی بکارید. بهتر است در فصول پاییز یا زمستان، کمی از شاخه های بلند گیاه را قلمه بگیرید و کوتاه کنید تا در طول فصل سرما گیاه پر انرژی تری داشته باشید.

 

 این گیاه در طیف وسیعی از شرایط محیطی رشد می‌کند.
این گیاه محبوب یک گزینه عالی برای دفتر کار شما است؛
زیرا می‌تواند نور کم را تحمل کند و با خاک فقیر و خشکی کوتاه مدت به خوبی کنار بیاید.

9. تکثیر پوتوس، کار سختی نیست!

پتوس نیز مانند بیشتر گیاهان آپارتمانی گلدان کوچک را به گلدان بزرگتر ترجیح می‌دهد. بنابراین زمانی اقدام به تعویض گلدان کنید که ریشه از گلدان بیرون زده باشد. این امر را از طریق زهکش گلدان بررسی کنید و در صورت مشاهده بیرون زدگی ریشه ها از زهکش گلدان و یا بیحال بودن برگ ها با وجود مناسب بودن همه ی شرایط، گلدان فعلی را با یک سایز بزرگتر تعویض کنید.

  • الف- از روش تقسیم ریشه: برای تکثیر گیاه پتوس می‌توانید ریشه‌های آن را ببرید و در گلدان‌های جدیدی که شامل خاک تر است بکار ببرید. این کار را بهار یا تابستان انجام دهید.
  • ب- از روش برش برگ: می‌توانید برگ‌های پتوس را ببرید و در آب قرار داده تا ریشه بزنند. سپس آن‌ها را به گلدان جدید منتقل کنید.
  • پ- از روش لایه‌گذاری: در این روش، یک شاخه از گیاه پتوس را کنده کرده و آن را در خاک جدید فرو می‌کنید تا ریشه بزند. سپس بعد از رشد مناسب، شاخه کنده شده را از گیاه اصلی جدا می‌کنید.

با رعایت این نکات، می‌توانید گیاه پتوس خود را به راحتی نگهداری کنید و تکثیر آن را انجام دهید.

10. به زرد شدن برگ ها و نرم شدن پوتوس باید حساس بود!

الف- زرد شدن برگ های گیاه پتوس:

زرد شدن برگ‌های پتوس را جدی بگیرید! برگ‌های زرد در حالت عادی نشانه خوبی از سلامت گیاه نیست. برگ‌های زرد، ممکن است به دلیل هرکدام از مشکلات زیر باشد:

  • خاک، فاقد مواد مغذی کافی است: این نشانه استفاده از یک ترکیب خاک نامناسب را هشدار می‌دهد. معمولاً با کوددهی و هرس کردن این مشکل حل می‌شود.
  • گیاه، به اکسیژن کافی دسترسی ندارد: خاکی با زهکشی بالا نقش اصلی را در اکسیژن‌رسانی به ریشه ایفا می‌کند. خاکی با زهکشی پایین نیاز اکسیژنی گیاه را تامین نمی‌کند.
  • ریشه، گیاه پوسیده است: آبدهی زیاد و نامنظم خاک را همیشه مرطوب نگه می‌دارد. قارچ‌ها در خاک مرطوب فرصت رشد و پوسیدگی ریشه را پیدا می‌کنند. بعد از هر آبیاری صبر کنید تا خاک کاملاً خشک شود. این روش از پوسیدگی ریشه به علت رطوبت زیاد جلوگیری می‌کند. پوسیدگی ریشه در خاکی با زهکشی بالا کمتر مشاهده می‌شود.

ب- نرم شدن بافت گیاه پتوس:

نرم شدن ریشه، ساقه یا برگ گیاه پتوس نشان از مشکلات قارچی آن دارد. بیماری‌های قارچی معمولاً در خاک مرطوب شدت می‌گیرند. اگر متوجه هرگونه بافت نرم در گیاه شدید ترکیب خاک خود را بررسی کنید. همچنین دقت کنید که آب اضافی باید بعد از آبیاری از انتهای گلدان خارج شود.

 

جمع بندی:

در این مطلب در مورد نگهداری، پرورش و تکثیر گیاه پتوس صحبت کردیم. گفتیم که پتوس، محبوب ترین گیاه آپارتمانی است اما سمی نیز هست. گیاه پوتوس، آب و نور زیادی نمی‌خواهد و دمای اتاق برای او خوب است. برای گلدان پوتوس، می توان از خاک های آماده گیاهان آپارتمانی موجود در بازار نیز استفاده کرد. تکثیر پوتوس، نیز نسبت به خیلی از گیاهان دیگر، آسان است و 3 روش متفاوت برای این منظور وجود دارد. همچنین هرس پتوس، سرعت رشدش را افزایش می‌دهد. و در آخر باید یادتان باشد که زرد شدن برگ های پتوس و نرم شدن گیاه را باید جدی گرفت و اقداماتی برای رفع آن انجام داد.

امیدوارم این مطلب از مجله ی parstop10 نیز مورد توجه شما واقع شده و برایتان مفید بوده باشد. از اینکه تا انتهای این مطلب همراه ما بودید، بسیار سپاسگزارم. همچینین خواهشمندم نظرات خودتان را نیز با ما در میان بگذارید.

 

بیشتر

این مقاله مفید بود؟

لطفاً با ستاره دادن و نظراتتان ما را خوشحال کنید.

4.7/5 - (4 امتیاز)

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

2 دیدگاه دربارهٔ «10 راز نگهداری، پرورش و تکثیر گیاه پتوس یا پوتوس»

در خبرنامه ما مشترک شوید

و با آخرین به روزرسانی های مقالات در جریان باشید.
هر دو هفته یکبار به رایانامه شما

پیمایش به بالا