20 شیرینی و دسر ژاپنی که باید امتحان کنید!

شیرینی ژاپنی رنگارنگ

انواع شیرینی و دسرهای ژاپنی

در این مطلب از مجله‌ی پارس تاپ 10، می‌خواهیم با هم به دنیای شگفت‌انگیز و خوشمزه‌ی شیرینی‌ها و دسر‌های ژاپنی سفر کنیم. ما معمولا از غذاها و فرهنگ کشور ژاپن به دلیل مسافت زیادی که با آن داریم بی خبریم. شاید تنها شیرینی ژاپنی که آن هم در سال‌ها اخیر در کشور ما رایج شده است را بتوان “موچی” دانست. اما موچی نیز خود انواع بسیار متنوعی دارد.

اگر شما نیز مثل من به فرهنگ دیگر کشورها و یا سبک‌های مختلف آشپزی و شیرینی پزی علاقه مندید حتما تا انتها این مطلب را دنبال کنید. 😉

1 – دانگو – 団子 (گلوله‌های کیک برنج روی یک سیخ چوبی)

دانگو یک غذای خیابانی محبوب است که از مخلوطی از انواع مختلف آرد برنج (آرد برنج اوروچی (برنج غیر چسبنده) و آرد برنج چسبناک) تهیه می‌شود. این کیک برنجی چسبناک، شیرین و سالم معمولاً در مجموعه های 3-5 تایی روی سیخ سرو می شود. طیف گسترده ای از دانگو در دسترس است مانند سانشوکو (سه رنگ) دانگو، کیناکو دانگو (دانگو با پوشش پودر کیناکو (سویا برشته)) و یوموگی دانگو (دانگو ساخته شده با ماگورت ژاپنی).

با این حال، مسلماً محبوب‌ترین نوع دانگو میداراشی دانگو است، یک دانگوی لعاب دار با سس سویا شیرین که به خاطر طعم بسیار شیرین و خوش طعمش مشهور است. این یک دسر ساده و خوش طعم است که باید انگشت‌های خود را هم با آن بخورید!

دسرهای ژاپنی محبوب و خوشمزه
دانگو از جمله دسرهای ژاپنی محبوب و خوشمزه

2 – دورایاکی – どらやき (پنکیک و خمیر لوبیا قرمزشیرین)

دورایاکی دسری از آنکو (خمیر لوبیا قرمز شیرین) است که بین دو پنکیک و عسل قرار گرفته است. برخی از طرفداران مانگا یا انیمه ممکن است این نام را از سریال مانگای بسیار محبوب Doraemon بدانند، زیرا شیرینی مورد علاقه شخصیت است.

با این حال، کلمه “دورا” به معنای “گونگ”، ساز معروف کوبه ای است و اعتقاد بر این است که این دسر به دلیل شکل دایره ای آن به این نام خوانده می شود. امروزه انواع فیلینگ برای این شیرینی ژاپنی دوست داشتنی موجود است که از آن جمله می توان به خامه کاستارد، رب سیب زمینی شیرین و حتی خمیر ماچا اشاره کرد.

شیرینی ژاپنی
شیرینی ژاپنی دورایاکی

3 – کاستلا – カステラ (کیک اسفنجی عسلی ژاپنی)

کاستلا، یک کیک اسفنجی عسلی ژاپنی است که قدمت آن به بیش از 400 سال می رسد. این کیک اولین بار توسط بازرگانان پرتغالی در قرن شانزدهم به ناکازاکی، شهر بندری تجاری معروف، آورده شد. این نام از زبان پرتغالی Pão de Castela گرفته شده است که به معنای “نان از کاستیل” است.

در آن زمان در ژاپن اجاق وجود نداشت، بنابراین مردم محلی برای ساختن کاستلا کوره‌ای با زغال سنگ به نام هیکیگاما (引き釜) اختراع کردند. خمیر کیک از ترکیب چهار ماده اصلی آرد، تخم مرغ، عسل و شکر تهیه می شود. کاستلا در جعبه های بلند فروخته می شود و به صورت برش خورده و اغلب همراه با چای سبز سرو می شود.

کیک ژاپنی کاستلا
کیک ژاپنی کاستلا

4 – دایفوکو – 大福 (موچی پرشده از خمیر لوبیا شیرین)

دایفوکوی توت فرنگی
دایفوکوی توت فرنگی

دایفوکو نوعی موچی (کیک برنجی چسبناک) است که معمولاً با آنکو (خمیر لوبیا قرمز شیرین) یا شیروآن (خمیر لوبیا سفید شیرین) پر می شود. این یکی از محبوب ترین غذاها برای خرید از فروشگاه های واگاشی (شیرینی های سنتی ژاپنی) است.

دایفوکو به دلیل ماهیت پرکننده اش هارابوتو موچی (کیک برنجی چاق) نامیده می شد، اما با گذشت زمان نام آن به دایفوکو موچی تغییر کرد زیرا کلمه Daifuku نه تنها به معنای “بزرگ / ضخیم” است، بلکه به معنای “شانس بزرگ” است. ” امروزه، انواع مختلفی از دایفوکو در دسترس است، از جمله دایفوکو میوه ای (آنکو یا شیروآن با میوه ها در داخل) و بستنی دایفوکو.

5 – یوکان – 羊羹 (دسر ژاپنی تهیه شده از خمیر لوبیا شیرین)

یوکان (羊羹) یکی از قدیمی‌ترین شیرینی‌های ژاپن است که به طور سنتی از آنکو (خمیر شیرین لوبیا قرمز) یا شیروآن (خمیر لوبیا سفید شیرین)، ژله آگار و شکر تهیه می‌شود. با این حال، امروزه نسخه‌ای از یوکان که از سیب‌زمینی شیرین، شاه بلوط و ماچا تهیه می‌شود، بسیار محبوب شده است.

یوکان یک دسر ژله مانند غنی و غلیظ است. در اصل دو نوع اصلی یوکان وجود دارد. اولین مورد، Neri Yōkan، رایج ترین است. به معنای «خمیر شده»، بافت ضخیم‌تر و سفت‌تری دارد، به‌صورت بلوک‌های بزرگ آماده می‌شود و به‌صورت ورقه‌ای سرو می‌شود. از سوی دیگر، میزو یوکان، به معنای «آب»، قوام بسیار مایع‌تری دارد و اغلب در فنجان فروخته می‌شود و با قاشق خورده می‌شود.

شیرینی ژاپنی یوکان
دسر ژاپنی یوکان

6 – کاروکان – かるかん (نان شیرین بخارپز شده)

Karukan یک نان شیرین بخارپز است که از استان کاگوشیما سرچشمه می گیرد. کلمه “karu” به معنای “سبک” است و “Yōkan” یک شیرینی است که از خمیر لوبیا شیرین تهیه می شود (به بالا مراجعه کنید)، از این رو این غذا به عنوان نسخه سبک تر یوکان شناخته می شود.

این شیرینی سالم از ترکیب آرد برنج، سیب زمینی شیرین ژاپنی رنده شده، آب و شکر تهیه می شود. این مخلوط ورز داده می شود، سپس بخارپز می شود و یک نان با بافت اسفنجی سفید و شیرین ایجاد می کند. این نان در اصل بدون پر کردن سرو می شد اما با گذشت زمان، کاروکان با پر کردن آنکو (لوبیا قرمز شیرین) بسیار محبوب شد.

نان کاروکان
نان کاروکان

7 – موناکا – もなか (ویفر و خمیر لوبیا قرمز شیرین)

موناکا نوعی واگاشی (شیرینی سنتی ژاپنی) متشکل از آنکو (خمیر شیرین لوبیا قرمز) است که بین دو ویفر نازک موچی قرار گرفته است. ویفرها یک بافت ترد لذت بخش دارند و در اشکال مختلفی از جمله مربع، گل، صدف دریایی و طیف وسیعی از حیوانات وجود دارند! به طور سنتی، موناکا با آنکو پر می شود. با این حال، امروزه انواع مختلفی از مواد پرکننده وجود دارد، از جمله خمیر شاه بلوط، خمیر چای سبز(ماچا)، پنیر خامه ای و چیزی که مورد علاقه همه است بستنی!

شیرینی موناکا
شیرینی ژاپنی موناکا

8 – کیک پنیر ژاپنی – チーズケーキ

کیک پنیر ژاپنی روی یک بشقاب – تصویری که کرکی بودن آن را نشان می دهد.
چیزکیک ژاپنی (که به آن چیزکیک به سبک سوفله نیز می گویند) نسبت به چیزکیک سبک غربی، بافتی بسیار سبک تر و مطبوع دارد که بسیار محبوب است. دستور اصلی این چیز کیک توسط سرآشپز ژاپنی توموتارو کوزونو ساخته شد که در سفر به برلین در دهه 1960 از Käsekuchen (کیک پنیر آلمانی) الهام گرفت.

چیزکیک ژاپنی با پنیر خامه ای، کره، شکر و تخم مرغ درست می شود و بافتی شبیه به کیک شیفون یا سوفله دارد. این به این دلیل است که مخلوط کیک با هم زدن سفیده و زرده تخم مرغ جداگانه و حرارت دادن به ظرف به روش بن ماری درست می شود. چیزکیک ژاپنی یک دسر اصلی در منوهای کافه ها، نانوایی ها و بسیاری از رستوران های خانوادگی در سراسر ژاپن است.

چیز کیک ژاپنی
چیز کیک ژاپنی

9 – تایاکی – たい焼き (کیک ماهی شکل)

تایاکی از دو کلمه تشکیل شده است: «تای» (たい/鯛) به معنی «سنجش» و «Yaki (焼き)» به معنای «پخته شده». این کیک که بیشتر شبیه به وافل است یکی از غذاهای خیابانی بسیار محبوب در کشور ژاپن محسوب می‌شود.

تماشای فروشندگان غذاهای خیابانی که این شیرینی ژاپنی خوشمزه را تهیه می کنند می تواند به اندازه خوردن آن لذت بخش باشد. پس از تهیه پنکیک معمولی یا خمیر وافل، آن را در قالب ماهی شکل باز دو طرفه می ریزند. به یک طرف، طیف گسترده ای از مواد پرکننده خوشمزه اضافه می شود، و سپس خمیر در هر دو نیمه قالب، قبل از بسته شدن قالب، پخته می شود، و سپس دو طرف وافل را بهم می چسبانند.

تایاکی به صورت سنتی با آنکو (خمیر لوبیا قرمز شیرین) پر می‌شده است. اما امروزه انواع پرکننده‌های متنوعی از جمله شکلات، کارامل، خامه کاستارد، سس سیب و حتی پرکننده‌های جذابی مانند کاری پنیر موجود است!

تایاکی (کیک ماهی شکل)
تایاکی (کیک ماهی شکل)

10 – دایگاکو ایمو – 大学いも ( شیرینی ژاپنی با سیب زمینی شیرین)

دایگاکو ایمو غذایی شیرین از سیب زمینی شیرین است که در غرفه های غذا و جشنواره های مدارس در پاییز و زمستان که سیب زمینی های شیرین در فصل است محبوب است. این شیرینی سالم از سیب زمینی شیرین ژاپنی سرخ شده با پوست بنفش تهیه شده است و روی آن شربت شکر کاراملی ریخته شده است.

این شیرینی ژاپنی یک میان وعده ساده و خوشمزه است که از بیرون ترد و داخلش پف دار است. دایگاکو ایمو به معنای «سیب‌زمینی دانشگاهی» است که نامش از این واقعیت گرفته شده است که سیب‌زمینی شیرین به دلیل ارزش غذایی، طبیعت سیرکننده و فراوانی، یک میان وعده محبوب در دانشگاه‌های توکیو در اوایل دهه 1900 بود.

دایگاکو ایمو
شیرینی ژاپنی دایگاکو ایمو

 

11 – ساکورا موچی – 桜餅 (شیرینی ژاپنی موچی صورتی)

ساکورا به معنای “شکوفه های گیلاس” است که به زیبایی ساکورا موچی را توصیف می کند که از موچی صورتی شیرین (برنج شیرین یا برنج چسبناک) با پر کردن آنکو (رب لوبیا قرمز شیرین) که در یک برگ شکوفه گیلاس پیچیده شده است، تهیه می شود.

ساکورا موچی
ساکورا موچی نوعی شیرینی ژاپنی

سبک و طرز تهیه موچی ساکورا بسته به منطقه متفاوت است، اما دو نوع اصلی وجود دارد: سبک کانتو و سبک کانسای. ساکورا موچیِ سبک کانتو از توکیو سرچشمه می گیرد و از shiratama-ko (آرد برنج) در تهیه موچی استفاده می‌شود. با این حال، سبک کانسای، از منطقه اوزاکا، در عوض از dōmyōji-ko (آرد برنج چسبناک) استفاده می کند.

ساکورا موچی در طول بهار بسیار محبوب است، به ویژه در مهمانی های تماشای شکوفه های گیلاس (هانامی)
و در روز دختر (هینا ماتسوری: 3 مارس).

12 – راکوگان – 落雁 (آب نبات های ژاپنی)

راکوگان با شکر، آب، شربت نشاسته، آرد سویا و آردهای دیگر در قالب‌های چوبی سنتی، معروف به کاشیگاتا (菓子型) درست می‌شود. آب نبات های غنی در رنگ ها و شکل های مختلف وجود دارد که معمولاً منعکس کننده موضوعات فصلی یا منطقه ای است، مانند گل های چهار فصل، برگ ها، جرثقیل ها و ماهی های دریایی.

راکوگان
آبنبات ژاپنی راکوگان

راکوگان در تمام طول سال به راحتی در سوپرمارکت ها و فروشگاه های بزرگ یافت می شود و اغلب در مراسم چای سرو می شود. همچنین به عنوان پیشکش در رویدادهای بودایی مانند جشنواره بون در ماه اوت استفاده می شود.

13 – ساندویچ میوه ژاپنی – フルーツサンド

ساندویچ میوه ژاپنی که معمولاً «ساندوی میوه ای» (フルーツサンド) نامیده می شود، یک ساندویچ سرد پر از خامه فرم گرفته و میوه های تازه مانند توت فرنگی، موز و کیوی است.

کیک میوه‌ای
کیک میوه‌ای ژاپنی

شوکوپان که یک نان شیری سنتی و سبک ژاپنی است در این غذا استفاده می شود. پس از آماده شدن، پوسته ها بریده می شوند و ساندویچ به نصف یا یک چهارم تقسیم می شود تا میوه های رنگارنگ و فیلینگ خامه ای داخل آن به نمایش گذاشته شود! ترکیبی بهشتی، این ساندویچ های میوه ای یکی از محبوب ترین خوراکی های شیرین در سراسر ژاپن است.

14 – آنمیتسو – あんみつ (نوعی دسر ژاپنی)

آنمیتسو از مخلوطی از لوبیاهای شیرین آب پز، آنکو (خمیر شیرین لوبیا قرمز) و مکعب های آگار که یک ژله شفاف سفید ساخته شده از جلبک قرمز است، تهیه می شود. این دسر همراه با یک قابلمه کوچک میتسو (شربت سیاه شیرین) است که درست قبل از خوردن روی ظرف ریخته می‌شود. آنمیتسو معمولاً در یک کاسه یا فنجان همراه با گلوله های کوچک شیراتاما دانگو (موچی ساخته شده از آرد برنج چسبناک) و انواع میوه ها از جمله گیلاس، تکه های آناناس و میکان (پرتقال ژاپنی) سرو می شود.

آنمیتسو
دسر ژاپنی آنمیتسو

طیف گسترده ای از انواع Anmitsu برای امتحان کردن وجود دارد، از جمله آنمیتسو با پودر کیناکو (سویا برشته شده) و یا بستنی. این دسر یک دسر ژاپنی بسیار لذت بخش است!

15 – کوری کینتون – 栗金団 (دسری از سیب زمینی شیرین پوره شده با شاه بلوط )

کوری کینتون، نوعی دسر ژاپنی است که با سیب زمینی شیرین ژاپنی و شاه بلوط پخته شده له شده و یک شربت شیرین درست می‌شود. سیب زمینی شیرین ژاپنی دارای پوست بنفش و غده زرد روشن است. این سیب‌زمینی‌ها از سیب‌زمینی‌های شیرین معمولی شیرین‌تر هستند و به طرز شگفت‌انگیزی با شاه بلوط‌های شیرین ترکیب می‌شوند.

کوری کینتون
دسر ژاپنی کوری کینتون

“Kuri (栗)” به معنی “شاه بلوط” و “Kinton(金団)” به معنای “دانگو طلایی / فوتون” است که اشاره به شباهت ظروف به سکه های طلا دارد. کوری کینتون، یکی از غذاهای اصلی جشن سال نو (Osechi Ryori) در ژاپن است، زیرا اعتقاد بر این است که خوردن این غذا باعث رونق تجارت و ثروت مالی می شود.

 

16 – موچی وارابی – わらび餅 (موچی ژله مانند پوشیده شده با پودر کیناکو)

برخلاف موچی معمولی که از برنج چسبناک تهیه می شود، موچی وارابی از وارابیکو (نشاسته براکن) تهیه می شود و با پودر کیناکو (سویا برشته شده شیرین) پوشانده می شود. اغلب روی آن شربت کورومیتسو، یک شربت شکر تیره ژاپنی نیز می‌ریزند. این دسر یک غذای تابستانی محبوب به ویژه در مناطق کانسای و اوکیناوا است. قرن هاست که خورده می شود و قدمت آن به دوره هیان از 794 تا 1185 باز می گردد.

موچی وارابیکو
موچی وارابی، نوعی شیرینی ژاپنی

وارابیکو به طور سنتی از وارابی که یک گیاه وحشی بومی است تهیه می شود.
از آنجایی که وارابی می تواند بسیار گران باشد،
اغلب کاتاکوریکو (نشاسته سیب زمینی) به عنوان یک جایگزین ارزان تر استفاده می شود.

17 – Nerikiri – 練り切り (شیرینی تهیه شده با خمیر  لوبیا سفید شیرین)

Nerikiri از شیروآن (خمیر لوبیا سفید شیرین)، شکر، آرد برنج شیرین یا گیوهی (نوعی موچی) و آب درست می شود. دارای قوام متراکم و شبیه خاک رس است و معمولاً با دست یا با قالب های چوبی برای ایجاد اشکالی مانند گل، میوه و حیوانات قالب گیری می شود.

Nerikiri یک نوع شیرینی ژاپنی است که به نام “namagashi (生菓子)” طبقه بندی می شود که حاوی 40٪ یا بیشتر آب است و Nerikiri یک ناماگاشی بسیار هنری در نظر گرفته می شود. اغلب با چای سبز همراه می شود و در مراسم چای و جشن ها سرو می شود. همچنین می توانید آن را در فروشگاه های بزرگ و فروشگاه های واگاشی پیدا کنید.

شیرینی رنگارنگ ژاپنی
شیرینی ژاپنی رنگارنگ

18 – Mizu Manjū – 水まんじゅう (نوعی کیک ژله ای)

مانجو (まんじゅう/饅頭) یک شیرینی سنتی ژاپنی مبتنی بر آرد است که با آرد، پودر برنج، کوزو (ریشه پیکان) و گندم سیاه تهیه می‌شود و با آنکو (خمیر لوبیا قرمز شیرین) پر می‌شود. “Mizu (水)” به معنی “آب” است و برخلاف مانجو معمولی، میزو مانجو از نشاسته کوزو ساخته شده است که به کیک، ظاهری شفاف شبیه به یک توپ کریستالی با قوام ژله‌ای می‌دهد!

میزو مانجو
دسر ژاپنی میزو مانجو

به طور سنتی، آنکو به عنوان پرکننده استفاده می‌شود، اما در حال حاضر طیف گسترده‌ای از تنوع در دسترس است، از جمله خمیر چای سبز ماچا، شیروآن (خمیر شیرین لوبیا سفید) و حتی کوری کینتون (سیب‌زمینی شیرین پوره شده با شاه بلوط شیرین). این دسر به صورت سرد سرو می شود و در ماه های گرم تابستان بسیار محبوب است.

19 – نینگیو یاکی – 人形焼 (کیک عروسکی ژاپنی)

نینگیو یاکی، به معنای «عروسک‌های پخته شده»، به‌طور سنتی به شکل شیچی‌فوکوجین (七福神: هفت خدای خوش شانس) و بونراکو نینگیو (文楽人形: عروسک‌های بونراکو)، که در بونراکو، تئاتر عروسکی سنتی ژاپنی استفاده می‌شوند، می‌آیند.

کیک عروسکی
کیک عروسکی

اما امروزه این کیک عروسکی ژاپنی در انواع شخصیت‌های مانگا یا انیمه، مانند شخصیت‌های پوکمون، شخصیت‌های دیزنی، و Doraemon و غیره در دسترس است. نینگو یاکی یک کیک کوچک کاستلا (کیک اسفنجی عسلی ژاپنی) است که با آنکو پر شده است و یک دسر محبوب در فروشگاه‌های بزرگ و فروشگاه‌های واگاشی است.

20 – پنکیک سوفله ژاپنی – スフレパンケーキ

پنکیک سوفله ژاپنی یک نوع پنکیک بسیار محبوب است که شبیه به سوفله درست می شود. مواد پنکیک شبیه پنکیک معمولی است اما در پنکیک سوفله ابتدا زرده و سفیده تخم مرغ را جدا کرده سپس سفیده را با شکر زده و به شکل مرنگ در می آورند. سپس قبل از پخته شدن پنکیک با خمیر تهیه شده از زرده تخم مرغ مخلوط می شود.

برخلاف پنکیک های معمولی، پنکیک سوفله ژاپنی به طرز باورنکردنی اسفنجی، نرم و تقریباً شبیه ابرهای خوراکی است! پنکیک سوفله ژاپنی معمولا در کافه های سطح بالاتر و کمتر در کافه ها و رستوران های روزمره سرو می شود. از این رو، بسیاری از ژاپنی ها ترجیح می دهند آنها را در خانه درست کنند.

پنکیک سوفله ژاپنی
پنکیک سوفله ژاپنی

جمع‌بندی

زمانی که در دنیای واقعاً باورنکردنی شیرینی‌ها و دسرهای ژاپنی غوطه ور می شوید، متوجه می‌شوید گاهی با مواد ساده و درسترس می‌توان چه طعم های شگفت انگیزی خلق کرد. در این مطلب از انواع دسر و شیرینی‌ ژاپنی صحبت کردیم. مانند: دانگو، انواع موچی، پنکیک سوفله، چیز کیک ژاپنی، کیک عروسکی، آبنبات راکوگان، کیک عروسکی و غیره.

امیدوارم این مطلب برای شما نیز جالب و جذاب بوده باشد. حتما نظرات خودتان را با ما در میان بگذارید.

 

اطلاعات بیشتر

این مقاله مفید بود؟

لطفاً با ستاره دادن و نظراتتان ما را خوشحال کنید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

در خبرنامه ما مشترک شوید

و با آخرین به روزرسانی های مقالات در جریان باشید.
هر دو هفته یکبار به رایانامه شما

پیمایش به بالا