10 بازی خانگی برای کودکان زیر 2 سال

بازی خانگی

در این مطلب از مجله پارس تاپ 10، قصد داریم 10 بازی خانگی برای کودکان زیر 2 سال معرفی نماییم. پس ما را تا انتهای مطلب همراهی بفرمایید.

مقدمه

برای بسیاری از مادرانی که تنها یک کودک زیر ۲ سال دارند؛ سرگرم کردن یک دغدغه مهم است. زیرا نگهداری از یک کودک با این سن غالبا بیش‌تر از سایر کودکان زمان می‌برد. اگر کودک تنها باشد و همبازی نداشته باشد؛ حالا مادر باید علاوه بر رسیدگی به خانه، درست کردن غذا، شستن البسه و سایر وظایف، کودک را نیز سرگرم بنماید.

بیشتر والدین در زمانی که کاری دارند کودک را با تلویزیون تنها می‌گذارند. کودک ممکن است در صورت ممانعت والدین ساعات زیادی با تلویزیون سرگرم باشد. اما همه ی ما می دانیم که برای یک کودک زیر ۲ سال تماشای این میزان برنامه ی تلویزیونی اصلا مناسب نیست.

همچنین برخی از متخصصان آموزش زبان کودکان، معتقدند که تماشای انیمیشن‌های زبان انگلیسی در سنین پایین باعث می‌شود تا فرد سریع‌تر زبان دوم را یادبگیرد. اما برخی دیگر از کارشناسان به طور کلی تماشای تلویزیون را مضر می‌دانند.

آیا تماشای تلویزیون برای کودک زیر ۲ سال مناسب است؟

طبق تحقیقات علمی، حرکت سریع نور و نقطه‌ها در صفحه‌ی تلویزیون باعث تحریک شدید و سریع مغز می‌شود. این تحریکات باعث آسیب به مغز کودک می‌شود. از جمله عوارض این آسیب‌ها می‌توان به کمبود توجه کودک در کتاب خواندن و درس خواندن اشاره‌کرد. بنابراین بسیاری از متخصصان کودکان توصیه می‌کند که کودک زیر دو سال به هیچ وجه تلویزیون تماشا نکند.

4 نکته مهم در تماشای تلویزیون

البته کودکان امروز، کودکان عصر تکنولوژی هستند. بیش‌تر والدین نمی‌توانند به طور کلی کودک را از تماشای تلویزیون منع کنند. پس پیشنهاد ما به شما این است که در صورت اصرار کودک برای تماشای تلویزیون موارد زیر را رعایت نمایید:

1- میزان تماشای تلویزیون را نهایتا یک ساعت در روز در نظر بگیرید.

2- تلاش کنید کودک فاصله‌ی خود را با تلویزیون رعایت کند تا آسیبی به چشمان او وارد نشود. برای این منظور می‌توانید از صندلی مخصوص خود کودک استفاده نمایید.

3- محتوای مناسب و آموزشی برای کودک در نظر بگیرید. تلاش کنید یک یا دو برنامه‌ای که متناسب با سن کودک است و برای او مفید می باشد را انتخاب نمایید و فقط در همان ساعات تلویزیون را روشن نمایید.

4-اگر تمایل دارید تا کودک شما در آینده زبان دیگری (غیر از زبان مادری) را نیز بیاموزد، می‌توانید چندین انیمیشن مناسب سن کودک به زبان انگلیسی، زبان فرانسه، زبان عربی یا هر زبان دلخواه دیگری دانلود نمایید. اگر کودک شما در سنین زیر یکسال است؛ شنیدن زبانی غیر از زبان مادری برای او عادت می شود. اگر کودک شما بالای یکسال سن دارد، احتمال اینکه برخی از لغات زبان انگلیسی را تکرار کند زیاد است.

چرا کودک زیر 2 سال نباید تلویزیون ببیند؟

زیرا حرکت سریع نور و نقطه‌ها در صفحه‌ی تلویزیون
باعث تحریک شدید و سریع و آسیب به مغز کودک و در نهایت
باعث کاهش توجه کودک در کتاب خواندن و درس خواندن می‌شود.
بنابراین بسیاری از متخصصان توصیه می‌کنند که کودک زیر 2 سال تلویزیون تماشا نکند.

جایگزین تماشای تلویزیون برای کودکان چیست؟

فعالیت‌های زیادی وجود دارد که شما می‌توانید به وسیله‌ی آن‌ها کودک خود را سرگرم کنید. از جمله پیاده‌روی در هوای آزاد، بازی و معاشرت با بچه‌های دیگر و رفتن به پارک یا شهربازی.

اما اگر هوا بارانی و برفی است یا در حال سپری کردن روزهای داغ تابستان هستید و یا به هر دلیل امکان بیرون رفتن از منزل را ندارید و قصد دارید کودک را در منزل سرگرم نمایید؛ حتما همراه Pars Top10  بمانید. در ادامه قصد داریم ۱۰ سرگرمی ساده و ارزان برای کودکان زیر دوسال را بیان کنیم که در منزل قابل اجرا باشد.

بازی خانگی نوپا
بازی خانگی نوپا

10 بازی خانگی برای کودکان زیر 2 سال

1. خمیر بازی

خمیربازی یا گل بازی قطعا یکی از بهترین بازی‌ها برای پرورش خلاقیت کودکان است. در سنین زیر ۲ سال ممکن است کودک بخواهد خمیر را در دهان بگذارد. منع او از این کار نیز نتیجه ای جز گریه و اذیت شدن کودک ندارد. بنابراین اگر کودک شما هنوز همه چیز را به دهان می‌برد؛ نباید از خمیربازی‌های شیمیایی و بازاری استفاده نمایید.

به جای آن می‌توانید از انواع خمیر‌بازی‌های خوراکی که در منزل تهیه شده‌اند یا خریداری کرده‌اید‌ استفاده نمایید. این‌گونه از خمیرها با مواد و رنگ خوراکی درست شده اند و در صورتی که کودک آن‌ها را بخورد مشکلی برای او ایجاد نخواهد شد.

شما می‌توانید به راحتی با مخلوط کردن دو سه قاشق آرد، کمی آب، اندکی روغن مایع یک خمیربازی ساده و سالم در اختیار فرزندتان قرار دهید. همچنین می‌توانید با استفاده از رنگ‌های خوراکی که از مغازه‌های لوازم قنادی قابل تهیه است آن‌ها را رنگ نمایید. البته حتی می‌توان برای رنگ کردن خمیر‌ها از مواد طبیعی مثل زردچوبه یا زعفران، کاکائو یا قهوه، لبو نیز استفاده کرد.

2. آب بازی

آب بازی برای همه‌ی بچه ها هیجان انگیز است. اگر در آپارتمان زندگی می‌کنید و حیاط و تراس ندارید می توانید راهکاری را که در ادامه ذکر می‌کنیم را انجام دهید. شما می‌توانید یک کاسه کوچک و لیوان با مقداری آب در دسترس او قرار دهید. آن‌ها را در یک سینی بگذارید. در زیر آن نیز یک سفره یا زیراندازی ضدآب بیاندازید و به کودک خود اجازه دهید آب ها را از لیوان به کاسه بریزد.

یا آنکه در یک ظرف با مقداری آب چند عدد سنگ، حبوبات، یخ یا توپ کوچک بریزید. حالا به کودک یه ملاقه بدهید و به او بگویید این اشیا را از آب خارج کند. این فعالیت باعث افزایش تمرکز و دست ورزی کودک می‌شود.

در حمام نیز می توانید یک وان را پر از آب نمایید و اجازه دهید کودک با آب بازی کند. می توانید یکی دو عدد لیوان کوچک پلاستیکی به او بدهید تا آب ها را به داخل آن ها بریزد و بازی کند. همچنین می تواند عروسک‌های مناسب حمامش را نیز با خود بیاورد. کتاب هایی نیز برای حمام وجود دارد که از جنس پلاستیک هستند و خیس نمی شوند.

بازی با آب و یخ
بازی با آب و یخ

3. بازی با خوراکی‌ها

نوزادان و کودکان زیر یکسال، معمولا علاقه دارند هر چیزی را به دهان ببرند و امتحان کنند. در واقع آن‌ها در حال کشف دنیا به روش خود هستند! این مساله ممکن است باعث شود مادران اجازه ندهند تا کودک مواد مختلف را لمس نمایند.

اما باید مادران بدانند که این بازی با اشیاء و مواد مختلف در این دوران در افزایش خلاقیت و هوش کودکان بسیار موثر است. بنابراین بهتر است اجازه دهید فرزندتان با موادی که خطری ندارند، تحت نظارت شما بازی کنند. برای نمونه مقداری حبوبات پخته شده، هویج و سیب زمینی آب‌پز شده، قالب‌های کوچک یخ و یا میوه‌های نرم نظیر هنداونه و طالبی می‌تواند تا مدتی به راحتی فرزندتان را سرگرم نماید.

بازی با خوراکی
بازی با خوراکی

4. کتاب‌خواندن

شاید برخی از افراد از این مورد تعجب کنند و تصور کنند که بچه‌ها متوجه کتاب خواندن نمی‌شوند. اما باید گفت که این تصور کاملا غلط است. امروزه ثابت شده که حتی خوانش کتاب و آیات قرآن بر جنین در شکم نیز تاثیر دارد. بر همین اساس متخصصان توصیه می‌کنند کتابخوانی را از دو‌ماهگی آغاز نمایید. البته کتاب برای نوزادان، کتابی با تصاویر ساده و دو رنگ سیاه و سفید است. برای سنین بالاتر نیز معمولا کتاب ها، بیشتر حاوی تصویر است تا نوشته.

این نکته را در چینش اتاق کودکان به یاد داشته باشید که کتاب‌های او باید همواره در دسترس و جلوی دیدگانش باشد تا او بتواند به راحتی کتاب‌ها را بردارد و عادت کتابخوانی از سنین کم در او شکل بگیرد.

5. قایم‌باشک (دالی موشه)

این بازی معمولا برای کودکان بسیار هیجان انگیز و سرگرم کننده است. برای نوزادان و کودکان زیر دو سال، شما می‌توانید بازی را ساده سازی نمایید. مثلا برای بازی با نوزادان کافی است دستان تان را جلو صورت تان بگیرد و سپس یکدفعه و با هیجان دست‌ها را کنار بکشید. همین حرکت ساده کافی است تا کودک را کاملا سرگرم و مشغول نماید.

اگر کودک می‌تواند حرکت کند، می‌توانید یک جای نردیک و سهل الوصول پنهان شوید و یکدفعه از آن جا سرک بکشید. این حرکت کودک شما را بسیار به وجد خواهد آورد.

6. بازی با اسباب بازی‌ها

اسباب بازی مناسب برای نوپایان معمولا نرم و بی خطر است و قطعات ریز و جداشونده ندارد. از نظر رنگ نیز این اسباب بازی ها تنوع بالایی دارند و از رنگ های شاد بهره می‌گیرند.

لگو بازی
لگو بازی

یکی از بازی‌های خانگی محبوب، لگو بازی یا آجره‌ است. لگوهای بزرگ با طرح‌ها و رنگ‌های جذاب، کودکان را تشویق به بازی و ساختن اشیاء مختلف می‌کنند. توپ‌های نرم و بزرگ کودکان را تحریک به حرکت و فعالیت فیزیکی می‌کنند و برای بازی در داخل منزل بسیار خوب هستند. اگر این توپ‌ها صدا دار نیز باشند بسیار عالی خواهند بود. شما می توانید از توپ های فومی کوچک با طرح‌های کودکانه، بادکنک، توپ دوخته شده با پارچه یا نمد و توپ‌های پلاستیکی ساده (اما بدون ضایعه و اضافات) برای سرگرمی کودک و تشویق او به تحرک استفاده نمایید.

این گونه از اسباب بازی‌ها معمولا همه‌ی کودکان و حتی بزرگسالان را سرگرم می‌کند؛ بنابراین داشتن لگو و انواع توپ از واجبات خانه‌های دارای کودک است. از اسباب‌بازی‌های دیگری که برای سنین زیر دوسال بسیار کاربردی است؛ جغجغه‌ها هستند.

به طور کلی ویژگی اسباب بازی کودکان زیر دو سال، عبارتند از :

  1. نرم
  2. سبک
  3. بی خطر (شکستنی و تیز نیستند.)
  4. بدون قطعات ریز جداشونده
  5. بدون ضایعه و اضافات (گوشه های گرد و نرم)
  6. رنگارنگ و شاد

 

به یاد داشته باشید در سنین کم‌تر از دوسال همواره بازی‌ها باید
تحت نظارت یک فرد بزرگسال صورت بگیرد.
زیرا حتی بی خطر تریت اشیا نیز ممکن است
توسط کودک به شیوه‌ای اشتباه استفاده و موجب آسیب شود.

7. بازی‌های موسیقایی

معمولا در نوزادان، حس شنوایی قوی‌تر از حس بینایی است. کودکان زیر دو سال نیز از وسایل صدادار بیشتر استقبال می‌کنند. امروز اسباب بازی‌های مختلفی ساخته شده اند که صدادار هستند.

براساس نظریه‌ی هوش‌های چندگانه‌ی گاردنر؛ هوش موسیقیایی نسبت به دیگر هوش‌ها زودتر بروز می‌نماید. در صورتی‌که عکس عمل لازم را به درستی انجام دهیم، می توانیم برای کودک‌مان مسیر روشنی را ترسیم نماییم.

پیانوهای کوچک یا صفحه حساس با صداهای مختلف و رنگارنگ می‌توانند کودکان را به کاوش و آزمایش تحریک کنند. زنگوله‌ها با طرح‌ها و رنگهای مختلف می‌توانند کودکان را سرگرم و آرام کنند. استفاده از طبل‌های کودکانه و ساز بلز یا ارف نیز برای کودکان بسیار هیجان انگیز است.

بازی موسیقایی
بازی موسیقایی

البته توجه کنید که هدف ما از این مطلب گذاشتن خرج‌های سنگین بر دوش شما نیست! شما اگر حتی دسترسی به ابزارهای موسیقی کودکان ندارید نیز می‌توانید با کمی خلاقیت از وسایل موجود در منزل به عنوان بازی موسیقایی استفاده نمایید.

8. بازی با وسایل ارزان و در دسترس خانه

این مورد یکی از جذاب‌ترین موارد است. شما می‌توانید با وسایلی که در خانه در درسترس تان هستند و یا وسایل ارزان قیمت بی نهایت بازی جذاب و سرگرم کننده بسازید. برای خلق بازی می‌توانید از اصول مونته سوری استفاده نمایید.

بازی ساده و ارزان
بازی ساده و ارزان

 

9. پارک خانگی

امروزه تاب و سرسره هایی در بازار به فروش می‌رسند که مناسب منزل هستند. جنس شان از پلاستیک است. معمولا جمع شونده هستند و در زمان‌هایی که به آن‌ها نیازی نیست می‌توان آن‌ها را کنار گذاشت.

کمتر بچه ای می‌توان یافت که به تاب و سرسره علاقه نداشته باشد. برخی از تاب ها از میله بارفیکس آویز می‌شوند‌‌. این نوع از تاب ها معمولا برای زیر یکسال مناسب تر هستند. برخی از آن ها حتی برای خواباندن نوازدان دارای کولیک نیز مناسب هستند.

اگر با خیاطی آشنایی دارید می‌توانید حتی یکی از این نوع از تاب‌ها را خودتان در منزل بدوزید. البته حتما قبل از استفاده از استحکام آن و تناسب آن با وزن کودک خود کاملا اطمینان حاصل نمایید.

نوع دیگری از تاب‌ها نیز هستند که خود دارای پایه یا چهارچوبی هستند. این نوع نیز به راحتی جمع می شوند. این مدل از تاب ها را کودکان تا حدود ۵ -۶ سالگی نیز می توانند استفاده نمایند. انواع سرسره خانگی نیز می تواند کودکان را در هر سنی سرگرم نمایند. در سنین پایین تر با کمک والدین و در حدود ۲ سال خود کودک می‌تواند از سرسره استفاده نماید.

10. نقاشی و رنگ بازی

استفاده از رنگ های مختلف در هر سنی میتواند کودکان را سرگرم نماید. نقاشی میتواند با مدادرنگی، مداد شمعی یا پاستل، ماژیک، رنگ انگشتی و یا گواش باشد. در سنین پایین‌تر بهتر است از پاستل یا مداد شمعی استفاده شود که برای کودک کم خطر تر است.

 

جمع بندی

در این مطلب ما 10 بازی خانگی برای کودکان زیر دو سال معرفی کردیم. بازی با خوراکی‌ها، بازی با آب، بازی با رنگ، قایم باشک، خمیربازی و بازی‌های موسیقایی بخشی از این بازی‌های خانگی برای کودکان بود. بازی‌های پیشنهاد شده به راحتی در منزل قابل اجرا هستند. اما شما باید در اجرای آن ها سن و توان کودک خود را مد نظر داشته باشید.

در نهایت از اینکه وقت خود را برای مطالعه ی این مطلب صرف نمودید بسیار خرسندیم. امیدواریم ساعات خوشی را با کودک دلبندتان سپری کنید. خوشحال می شویم نتایج و بازحورد این بازی‌ها را با ما و سایر خوانندگان مجله پارس تاپ 10 در میان بگذارید.

 

این مقاله مفید بود؟

لطفاً با ستاره دادن و نظراتتان ما را خوشحال کنید.

5/5 - (1 امتیاز)

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

در خبرنامه ما مشترک شوید

و با آخرین به روزرسانی های مقالات در جریان باشید.
هر دو هفته یکبار به رایانامه شما

پیمایش به بالا